Institut za istraživanje genocida dao podršku biskupu Komarici: Dodik je nastavio gdje su stali zločinci

Home

Institut za istraživanje genocida dao podršku biskupu Komarici: Dodik je nastavio gdje su stali zločinci


Povodom žestokih izjava predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika protiv banjalučkog biskupa Franje Komarice, saopćenjem se oglasio Institut za istraživanje genocida, Kanada.

Kontinuitet antibosanskog djelovanja iz manjeg bh. entiteta, navode, postaje destabilizirajući faktor ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za regiju, Evropu i svijet u cjelini.


"Ferhadija je dokaz da đavo nije toliko jak i kao rođeni Banjalučanin imam poseban osjećaj za sve što se tiče Banjaluke, pa tako i za simbol ovog grada džamije Ferhadije koji je bio sastavni dio ovog naroda i grada", kazao je biskup Franjo Komarica, podsjećaju iz Instituta, uz napomenu da navedena izjava biskupa Komarice na  otvaranju Ferhat-pašine džamije 2016. govori o veličini ovog čovjeka, koji "kontinuirano radi na promicanaju istinskih vrijednosti države Bosne i Hercegovine, prava svih građana, posebno prava povratnika".

- U uvjetima kada živimo u sistemu iskrivljenih vrijednosti, ograničavanju ljudskih prava građanima Bosne i Hercegovine, samo zato što pripadaju drugom narodu, drugoj religiji, djelovanje biskupa Franje Komarice ulijeva nadu da će u Bosni i Hercegovini ponovo zaživjeti ideja Bosne i bosanski duh, koje su nas krasile, gdje su kulturna, religijska i  etnička raznolikost bili prednost, a ne povod na nove sukobe. Suočeni agresijom i genocidom koji je preživjela bosanskohercegovačka država, kada se jedan entitet u Bosni Hercegovina naziva Republika Srpska u kojem su izvršeni monstruozni zločini nad nesrpskim stanovništvom, biskup Komarica je nastavio dalje, da se bori za istinske vrijednosti, a to su istina i pravda, pomirenje, prihvatanje, poštovanje, priznavanje drugog i drugačijeg - navode iz Instituta.

Danas se, navodi se, kontinuitet antibosanske ideje ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida u menjem bosanskohercegovačkom entitetu.

- Frustrirana politička pozicija i opozicija manjeg bosanskohercegovačkog entiteta nikada nije javno priznala djela tadašnjih antibosanskih vlasti i odala pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade žrtava, te pružila ruku pomirenja i pokajanja. Ataci na osnovna ljudska prava i slobode u manjem bosanskohercegovačkom entitetu napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice međunarodnog prava. Niko nema pravo da žrtvama genocida zabranjuje sjećanje na zločin. Milorad Dodik i njegov establišment je u miru nastavio ono što su ratni zločinci započeli u agresiji. On je lažni demokrata koji ne uvažava i ne poštuje žrtve. Dodik je izraz velikosrpske licemjerne i ekspanzionističke politike prema Bosni i Hercegovini - saopćeno je.

U manjem bosanskohercegovačkom entitetu je izdan ljudski rod i ta izdaja još traje. Na nju upozorava biskup Franjo Komarica, smatraju u Institutu.

- Slažući se sa ocjenama i stajalištima o položaju Hrvata u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, podržavamo neupitno pravo biskupa Franje Komarice da javno iznosi svoja stajališta i kao biskup i kao građanin Bosne i Hercegovine te da apsolutno razumije višegodišnje nataloženo razočarenje i nezadovoljstvo položajem nesrba u menjem bosanskohercegovačkom entitetu, a naročito opstrukcijama u povratku i ostvarivanju temeljnih ljudskih i demokratskih prava. Anticivilizacijska reakcija antibosanskog faktora Milroda Dodika je samo znak istinitosti navoda banjalučkog biskupa. Antibosanska šutnja hrvatskog političkog faktora u Bosni i Hercegovini prema napadima na banjalučkog biskupa i kontinuirano dodvoravanje Milorodu Dodiku je očigledan znak da bosanski Hrvati, a posebno oni iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta nemaju istinskog političkog predstavnika - saopćeno je, uz ostalo, iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Imajući to u vidu Institut za istraživanje genocida Kanada poziva bosanskohercegovačku, evropsku i svijetsku akademsku, kulturnu i političku javnost da zaštiti biskupa Franju Komaricu i sve druge koji dižu glas protiv udara na državu Bosnu i Hercegovinu.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Pet, 21/04/2017 - 08:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top