Institut za istraživanje genocida Kanada osudio Deklaraciju HNS-a

Povodom Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora, oglasio se Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

- Anticivilizacijsko negiranje haške presude nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je antibosanski čin u pravcu teritorijalne autonomije Hrvata, podjelom države BiH. Deklaracija u režiji HNS-a je nedopustivo veličanje zločinačke paradržave kojoj je pravomoćno presuđeno na sudu UN. IGK najoštrije osuđuje veličanje udruženog zločinačkog poduhvata HNS-a, koji je putem usvojene Deklaracije još jednom pozvao na odbacivanje presude suda UN-a, što je ozbiljan nasrtaj na istinu o agresiji na BiH, uvreda žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija - navodi se u saopćenju.

Sud UN-a je pravomoćnom presudom utvrdio da je stvaranje takozvane Herceg-Bosne bilo protiv međunarodnog prava i da je predstavljalo sastavni dio agresije na državu BiH.

- Udruženim zločinačkim poduhvatom stvaraoci zločinačke paradržave ''Herceg-Bosne'' imali su namjeru državu BiH razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. između Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske. Deklaracija HNS-a znači kontinuitet zločina prema državi BiH drugim sredstvima - stoji u saopćenju IGK.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) upozorio je da se projekti usmjereni protiv Bosne i Hercegovine moraju sankcionirati jer predstavljaju egzistencijalnu prijetnju po opstanak države. 

Smatraju da građani BiH trebaju znati da se zločinačke politike prema BiH sve više revitaliziraju i da su iste zločine spremni ponoviti, prenosi Avaz.

- Antibosanska politika koju zagovaraju protivnici države BiH mora biti odbačena i poražena da bi BiH mogla nastaviti svoj put ka euroatlantskim integracijama. Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojima su utemeljeni NATO, EU i Kanada. Posebnim pismom pozvali smo Kanadu kao članicu Upravnog odbora za implementaciju mira u BiH i prijatelja države BiH, da neizostavno osudi i odbaci anticivilizacijski, antibosanski čin usvajanja Deklaracije HNS, kojom se zapravo veliča zločin i otvoreno i javno negira pravomoćno utvrđene sudske činjenice od svjetskih pravnih autoriteta - istakli su iz IGK.