INTERVENIRALA I POLICIJA: Masovna tuča između migranata u kampu "BIRA" Bihać

Dana 16.12.2018.godine, oko 23.50 sati, Policijskoj stanici Bihać, obratili su se uposlenici zaštitarske agencije,  angažirani na obezbjeđenju u prihvatnom migracionom centru „Bira“ koji su prijavili da je došlo do međusobnog fizičkog sukoba između većeg broja migranata te da je jedna osoba povrijeđena.

Izlaskom na lice mjesta, policijski službenici zatekli su povrijeđenog M.N. rođen 1988.godine u Afganistanu sa povredom u predjelu ramena koja je zadobivena upotrebom hladnog oružja, dok je u neposrednoj blizini pronađen i odbačeni nož s kojim je nanešena povreda.

Povrijeđenom licu ukazana je liječnička pomoć a u Kantonalnoj bolnici konstatovane su lakše tjelesne povrede.

Uviđajnim radnjama koje su obavili istražitelji OKP PS Bihać, došli su do saznanja da je lice H.A.rođen 1992.godine državljanin Pakistana učestvovao u fizičkom sukobu te nanio povrede Afganistancu.

Obaviješten je tužilac Kantonalnog tužilaštva koji je naložio da se oba lice liše slobode u cilju sprječavanja daljnjeg međusobnog sukoba, a protiv lica H.A.(1992) podnese Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „ Laka tjelesna povreda“.
      

U toku vršenja uviđajnih radnji, oko 00.30 sati, ponovo je došlo do međusobnog fizičkog sukoba između više lica migranta, a što je izazvalo uznemirenost u cijelom kampu, da bi u jednom trenutku oko stotinu migranata izašlo iz hala u kojima su smješteni, stvarajući viku i galamu nakon čega je između migranta ponovo izbio međusobni fizički sukob.

Policijski službenici i zaštitari koji su bili na licu mjesta uspjeli su spriječiti daljnji fizički sukob i situaciju  staviti pod kontrolu te  migrante vratiti u prostorije u kojima su smješteni.
      

U ovom sukobu povrede su zadobila dva lice a radi se o H.A (1996) i D.S( 2000) obojica državljani Pakistana i kojima je ukazana liječnička pomoć, dok istražitelji OKP PS Bihać nastavljaju daljnji rad na utvrđivanju identiteta osoba koja su im nanijeli povrede, saopćeno je iz MUP-a USK-a.