Inzko poručio: Još ne pakujem kofere...

asd
Sasvim je razumljivo da BiH nije na prvom mjestu, postoje drugi konflikti u svijetu koji su stariji ili koji su važniji za SAD, kazao je Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko gostovao je u emisiji Centralni dnevnik na Face Tv-u, gdje je kazao da će proces imenovanja novog visokog predstavnika trajati sigurno još nekoliko mjeseci. 

- Imenovanje će trajati zasigurno još nekoliko mjeseci, ja još uvijek ne pakujem kofere, istakao je on. 

Između ostalog, kako je kako u toku proces razmatranja novog visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta. 

- Novi visoki predstavnik ima podršku pojedinih država članica, međutim neke još uvijek preispituju njegovu kandidaturu te se jedna država protivi imenovanju, istakao je Inzko. 

Ovom prilikom nije kazao o kojoj državi je riječ ali je još od ranije poznato da se govori o Rusiji. Govoreći o Americi kazao je da Washington očekuje konkreten program šta Schmidt namjerava raditi u BiH, ali i da i nova admnistracija Bidena još uvijek nije formirala "balkanski tim" odnosno nije imenovan specijalni predstavnik za Balkan.

Sasvim je razumljivo da BiH nije na prvom mjestu, postoje drugi konflikti u svijetu koji su stariji ili koji su važniji za SAD te ćemo tako morati sačekati još nekoliko sedmica da Washington imenuje specijalnog predstavnika za Balkan. Osim toga, normalno je da SAD očeukuje od novog visokog predstavnika kompletan program koji bi trebao sadržavati paradigmu ali i nove alate kojima bi on mogao djelovati u BiH, uostalom ako ne bi bilo novog programa onda bi i Valentin Inzko mogao ostati novi predstavnik, kazao je Inzko 

Posebno je naglasio da Evropa mora obratiti veću pažnju na BiH. 

- Jedan Chile koja je Južnoamerička država ima 20 vojnika, a najveća evropska država, Njemačka nema ni jednog. Ne postoje u BiH sukovi poput sukoba u Afganistanu ili Mlaiji. Bio sam više puta u Njačkoj i rekao sam da ako je Vladmir Putin mogao nekoliko puta ugostiti Milorada Dodika i navodno provoditi svoju politiku onda i Zapadna Evropa treba posvetiti vremena BiH, jer je BiH evropska država, istakao je Inzko.