Iračanin skuplja novac po Mostaru za nastavak puta i ozdravljenje supruge

Nesreća je natjerala mnoge da krenu od svog doma, a mane najviše bolest supruge. Kazao nam je Alami Montesar, Iračanin koji je prije 14 mjeseci krenuo iz Bagdada na put života i ozdravljenja.

Alami ima 31 godinu, dvoje djece i suprugu, koja ima velikih problema s bubrezima i osuđena je na stalne hemodijalize. 

"Irak ima ozbiljnih sigurnosnih problema, ekonomskih, mafija vlada, ali potraga za izlječenjem moje žene mene je natjerala na put, mene i cijelu moju malu porodicu. Danas u Iraku niti ima dobrih ljekara, niti kvalitetnih bolnica. Sve je nestalo zadnjih desetak petnaest godina, a mnogi su ljudi krenuli na sličan put na kojem smo i nas četvero", ispričao nam je Montesar. 

Iz Iraka je prešao u Tursku, većinom putovao pješke. Kasnije je došla Grčka, potom Albanija, Crna Gora, Srbija, Kosovo, ponovo Srbija... Kaže kako su ga često vraćali, ali on se nije dao.

Upoznali smo ga u mostarskom Starom Gradu dok je skupljao novac potreban za nastavak njegovog neizvjesnog puta. 

"Pet mjeseci sam već u vašoj zemlji, upoznao sam Krajinu, Kladušu, Bihać, Cazin, nekoliko puta sam bio u Sarajevu. Zadnjih pet dana sam u Mostaru, smješteni smo u Salakovcu. Tu je dobro, ali ovo je samo jedna stanica. Vrijeme izvuče novac, a putovati se ne može bez njega", kazao nam je kao da se pravda ovaj Iračanin koji je do prije godinu i po radio kao administrativni radnik. 

Cilj neizvjesnog putovanja od nekoliko hiljada kilometara je Njemačka, obećane zamlja za milione onih koji su na migrantskoj ruti ili se tek namjeravaju odlučiti za njega. 

"U Njemačkoj moja supruga može dobiti najkvalitetnije lječenje, a ja raditi i zaraditi. Njima treba radne snage, a mi smo željni posla. Problem je Hrvatska i njena politika, mnoge noći sam proveo pored granice i u nekoliko neuspješnih pokušaja prelaska“, ispričao je. 

Ostavili smo ga s nešto novca, a on je nastavio svoju radnu subotu. Njemačka je daleko...