Iran bi u narednim satima mogao osloboditi britanski tanker

Zarobljeno plovilo u vodenom kanalu Hormuz.

Glavni direktor švedske firme koja je vlasnik "Stene Impera", tankera koji plovi pod britanskom zastavom, a koji je Teheran zarobio 19. jula, rekao je u nedjelju da je obaviješten da bi plovilo moglo biti oslobođeno u roku od nekoliko sati. 

Iranska revolucionarna garda zarobila je plovilo u vodenom kanalu Hormuz zbog navodnih prekršaja dvije sedmice nakon što je Britanija zarobila iranski tanker s teritorije Gibraltara. Taj je brod oslobođen u avgustu.

- Dobili smo informaciju jutros da bi Iranci u roku od nekoliko sati mogli osloboditi brod "Stene Impero". Tako da razumijemo da je donesena politička odluka o puštanju broda - kazao je za švedsku TV stanicu SVT Erik Hanel, izvršni direktor "Stene Bulkza".

Izrazio je nadu da će što prije dobiti informaciju o oslobađanju plovila.

- Nadamo se da ćemo uspjeti da krenemo za nekoliko sati, ali ne želimo da predviđamo događaje. Želimo vidjeti da brod plovi iz iranskih teritorijalnih voda - dodao je Hanel za SVT.

Iran je 4. septembra oslobodio sedam od 23 člana posade. Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Valstrom (Wallstrom) izjavila je u to vrijeme da je Švedska bila u svakodnevnom kontaktu s Iranom na visokom političkom nivou.

Izvor: