Pompeo: Iran je aktivna prijetnja američkim interesima

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) rekao je kako Iran predstavlja aktivnu prijetnju američkim interesima, jer širi haos na Bliskom istoku, ali da će Bijela kuća prihvatiti mogućnost pregovora sa Teheranom.

Pompeo kaže kako vidi rastuću prijetnju Irana i da administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) pojačava kapacitete kako bi odgovorila na bilo kakvu ofanzivnu akciju Teherana, prenosi Avaz.

- Sve smo učinili što je trebalo da povećamo našu sigurnost, ali želimo imati odgovarajuće snage na terenu u slučaju da Iran krene protiv američkih interesa, bilo u Iraku, Afganistanu ili Jemenu, ili bilo gdje drugo na Bliskom istoku. Spremni smo da odgovorimo na adekvatan način - rekao je Pompeo.

On je dodao da, uprkos pojačanom vojnom prisustvu na Bliskom istoku, Vašington ne traži sukobe i kako je cilj SAD da se promijeni ponašanje iranskog rukovodstva.

Prema njegovim riječima, diplomatsko rješenje nije jedino.

- Za napad na američke interese, bilo da je riječ o Irancima ili nekoj strani koju kontrolira Teheran, svi će biti odgovorni. Predsjednik Tramp je bio veoma jasan po tom pitanju - naš odgovor bit će adekvatan. Iran je glavni faktor destabilizacije na Bliskom istoku i mi planiramo da to popravimo - rekao je Pompeo.

On je istakao da SAD isključivo ciljaju na državnu vlast, ali nemaju namjeru da povrijede narod Irana.

- Ove sankcije su usmjerene na iransko rukovodstvo kako bi ono promijenilo svoj stav, a ne na narod - rekao je Pompeo.

Pompeo je naveo i kako je u Iranu na vlasti kleptokratski režim koji je ukrao milijarde dolara i proćerdao novac iranskog naroda na ratove širom svijeta.