Iranska nobelovka dobit će dodatnu godinu robije u notornom zatvoru Evin

F

U protekle tri godine suočila se sa šest suđenja na revolucionarnim i krivičnim sudovima, što je rezultiralo kumulativnom kaznom od 13 godina i tri mjeseca zatvora, 154 udarca bičem, progonstvom i četiri mjeseca čišćenja ulica

Narges Mohammadi, najistaknutija iranska aktivistica za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2023., osuđena je na dodatnu godinu dana u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu, objavio je u utorak njen advokat Mostafa Nili.

Uprkos tome što je većinu protekle dvije decenije provela u zatvoru, Mohammadi se i dalje suočava sa ozbiljnim posljedicama za svoj aktivizam. Ova najnovija rečenica proizilazi iz optužbi za "propagandne aktivnosti protiv režima", koje su bile vezane za njene izjave u kojima podržava iransku studenticu i novinarku Dinu Ghalibaf. Ghalibaf je uhapšen u aprilu nakon navoda seksualnog napada od strane pripadnika iranske moralne policije.

Vlasti su kao razloge za novu kaznu navele Mohammadijev poziv Irancima da bojkotuju parlamentarne izbore u februaru i njenu komunikaciju sa švedskim i norveškim parlamentima. U protekle tri godine suočila se sa šest suđenja na revolucionarnim i krivičnim sudovima, što je rezultiralo kumulativnom kaznom od 13 godina i tri mjeseca zatvora, 154 udarca bičem, progonstvom i četiri mjeseca čišćenja ulica, navodi Nili.

U januaru joj je kazna produžena za 15 mjeseci zbog optužbi za "širenje propagande" protiv režima Islamske Republike. Uprkos ovim kontinuiranim pravnim bitkama i zatvoru, Mohammadi ostaje glasni zagovornik ljudskih prava i pravde. Nedavno je napisala pismo iz zatvora u kojem se osuđuje izraelski napad na izbjeglički kamp u Rafahu u Gazi, koji je rezultirao smrću preko 45 Palestinaca, pozivajući na prekid sukoba u Gazi.

Mohammadijeva posvećenost cilju iranskih žena ostaje nepokolebljiva. Bila je značajan glas u protestima protiv iranske vladavine obaveznog hidžaba, koji su posebno intenzivirani nakon smrti 22-godišnjeg Mahse Aminija. Aminina smrt u pritvoru iranske moralne policije, nakon što je uhapšena jer navodno nije nosila propisno maramu, izazvala je široke nacionalne proteste.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2023. za svoju nemilosrdnu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i šire napore da promoviše ljudska prava i slobode, Mohammadijev utjecaj seže daleko izvan zatvorskih zidova. Njeni tinejdžeri blizanci Ali Rahmani i Kiana primili su Nobelovu nagradu u njeno ime u Oslu, Norveška. Tokom ceremonije, oni su odali dirljivu počast otpornosti i odlučnosti iranskog naroda u njegovoj borbi protiv režima Islamske Republike.

Dok Mohammadi nastavlja svoj aktivizam iz zatvora Evin, njen uticaj i posvećenost ljudskim pravima nastavljaju da inspirišu i njene sugrađane Irance i međunarodnu zajednicu.

Foto: New York Times