Gradski Trg Bihać: Isključimo zajedno nasilje nad ženama i djevojčicama

Svake godine širom svijeta, od 25. 11., Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. 12., Međunarodnog dana ljudskih prava, sprovodi se kampanja ‘16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja’, koja za cilj ima podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ove godine, UN Woman BiH, u saradnji sa Agencijom za ravopravnost polova BiH i Gender centrom FBiH, a uz podršku brojnih međunarodnih I domaćih institucija, ovu kampanju realizuje u osam bh. gradova, uključujući i Bihać.

S ciljem animiranja javnosti, kampanja je osmišljena tako da promotivni, brendirani autobus UN Women nudi besplatnu loko vožnju (gradske linije, i relacija grad – progradska mjesta i općine), u kojem građani imaju priliku u direktnom razgovoru sa predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija, saznati više o vrstama nasilja, načinima sprečavanja i zaštiti onih koji su preživjeli nasilje.

Nakon Livna, koje je bilo početna stanica kampanje, promotivni UN Women autobus, 27.11.2018. dolazi u Bihać.

Na Gradskom trgu u Bihaću u 12 sati  planirane su izjave za medije, a prisutnima će se obratiti: 

·Gradonačelnik Šuhret Fazlić

·Jasna Topić, kantonalna koordinatorica za borbu protiv nasilja na području USK

·Predstavnici policije, Pedagoškog zavoda USK, pedagozi, te zdravstveni i radnici iz Centra za socijalni rad

·Predstavnik/ca UN Women

 

Dva dana, 27. i 28.11., autobus će voziti u Bihaću. Prvi dan vozit će na relaciji Bihać – Vikići od 7:30 do 11 sati, i na relaciji Bihać – Brekovica u periodu od 13 do 15:30 sati.

Naredni dan, 28.11., autobus će voziti kombinovano,  na istim relacijama,  ali u periodu od 7: 30 do 14:30.

 

Nakon Livna i Bihaća, UN Women promo autobus vozit će i u Banja Luci 29. i 30.11., u Brčkom,  1. i 2.12., u Bijeljini, 3. i 4.12., u Istočnom Sarajevu 5. i 6.12., u Mostaru 7. i 8.12 te u  Sarajevu 9. i 10.12.2018.

Više info:

Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Konvencije Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici ( 2011. God.), obavezala se na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja.

Nasilje nad ženama označava kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije nad ženama, a predstavlja sva djela nasilja koja dovode ili mogu dovesti do: fizičke, seksualne, psihičke, odnosno finansijske povrede ili patnje obuhvatajući i prijetnje takvim djelima, prinudu ili proizvoljno lišavanje slobode, bilo u javnosti bilo u privatnom životu (Konvencija Vijeća/Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, 2011. godine).  

Nasilje u porodici i nasilje nad ženama nije privatni problem i svatko od nas ima ulogu u sprečavanju nasilja.

Prema provedenim istraživanjima svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja. Također, istraživanja pokazuju da je psihološko nasilje u našem društvu najzastupljenije te da su izvršioci nasilja nad ženama najčešće intimni partneri ili članovi porodice, a rjeđe pripadnici šire zajednice. Drugi najzatupljeniji oblik nasilja jeste fizičko nasilje, a slijede sekusalno I ekonomsko.