Kavazović: Islamska zajednica će i dalje pružati podršku žrtvama seksualnog nasilja

Naglasio je kako je odluka o dodjeli Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu loša poruka

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio delegaciju Fondacije „Dr. Mukwege“ i SEMA globalnog pokreta preživjelih seksualnog nasilja u ratu. Sastanku su prisustvovale i predstavnice Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu “Naš glas” iz Tuzle.

Osnivač i direktor ove fondacije je dr. Denis Mukvege (Dennis Mukwege) iz Konga, jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2018. godine, za doprinos koji je dao na polju podrške preživjelima seksualnog nasilja u sukobima i za doprinos koji daje borbi protiv primjene ove vrste nasilja kao oružja rata.

Reis Kavazović je istakao kako su bh. muslimani tokom agresije na BiH bili suočeni sa sistematskom kampanjom silovanja koja je prvi put u historiji korištena kao strategija ratovanja i progona civilnog stanovništva.

-    Islamska zajednica je svojim angažmanom pružala podršku žrtvama ovog ratnog zločina - kazao je reis Kavazović.

Naglasio je kako je odluka o dodjeli Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu loša poruka i uvreda žrtvama genocida i drugih zločina protiv čovječnosti.

-   Zato s pravom očekujemo od drugih dobitnika Nobelove nagrade, a naročito dr. Mukvege, koji razumije bol žrtava, da dignu svoj glas protiv ove sramne odluke - kazao je Kavazović.