Islamski svijet osudio Šarmu zbog uvreda prema poslaniku Muhamedu

.
Kada bi se dvije milijarde muslimana pobunilo zbog uvrede njihovog poslanika, niko se ne bi usudio vrijeđati Allahovog poslanika ili Allahovu vjeru - kazao je palestinski pisac

Nupur Šarma vrijeđala poslanika Muhameda

FOTO: TWITTER

Zvaničnici i javne ličnosti u islamskom svijetu najoštrije su osudili uvredljive komentare koje su protiv islama i poslanika Muhammeda uputili zvaničnici vladajuće Narodne stranke (BJP) u Indiji. Narodna stranka je vladajuća u Indiji, a njen član je i aktuelni premijer Narendra Modi.

Haštag "Modi, ne pričaj protiv Allahovog poslanika", koji je otvoren na Twitteru, postao je "trending tema" u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i mnogim drugim arapskim zemljama. Međunarodni komitet podrške Poslaniku islama je u saopćenju na Twitter nalogu objavio da portparolka Narodne stranke u Indiji vrijeđa poslanika Muhameda (Muhammed), te su apelovali na muslimane da osude ovakve postupke.

Volume 0%

 

Oštre osude

Generalni sekretar komiteta Mohamed es-Sagir (Mohammed es-Saghir) također je na svom nalogu na društvenim mrežama objavio da su zvaničnici vladajuće Narodne stranke u Indiji sistematski vrijeđali poslanika Muhammeda i njegovu suprugu Aišu, te da su time duboko povrijedili muslimane.

Na Twitter nalogu komiteta je objavljen video snimak u kojem  Mohamed Hasan ed-Dedev (Mohammed), predsjednik Centra za religije u Mauritaniji, poziva islamski svijet i sve muslimane da osude postupke Narodne stranke u Indiji. Kuvajtski magazin "Društvo" također je osudio uvredljive komentare koje su protiv islama i poslanika Muhameda uputili zvaničnici Narodne stranke (BJP) u Indiji.

- Indija ide stopama Francuske. Glasnogovornica Narodne stranke vrijeđa poslanika - navodi se u poruci.

Palestinski pisac Džihad Hilis (Jihad Hillis) je na Twitter nalogu oštro reagovao na postupke zvaničnika Narodne stranke u Indiji.

- Kada bi se dvije milijarde muslimana pobunilo zbog uvrede njihovog poslanika, niko se ne bi usudio vrijeđati Allahovog poslanika ili Allahovu vjeru - kazao je Hilis.

Nakon uvreda koje su zvaničnici Narodne stranke (BJP) u Indiji uputili prema poslaniku Muhammedu, na društvenim mrežama su se pojavili brojni apeli na bojkot Indije.

Izvinila se

Portparolka Narodne stranke (BJP) u Indiji Nupur Šarma (Sharma) suspendovana je zbog uvredljivih komentara protiv islama i poslanika Muhameda. Također, Navin Džindal Kumar (Naveen Jindal), direktor za medije BJP-a u Nju Delhiju, izbačen je iz stranke.

Narodna stranka je donijela odluku da suspenduje Šarmu nakon što je u televizijskom programu 3. juna iznijela uvredljive komentare o islamskoj religiji i poslaniku Muhamedu, posljednjem Božijem poslaniku po islamu. Kumar je, ipak, izbačen iz stranke zbog "vrijeđanja vjerskih vrijednosti" na društvenim mrežama.

Nakon ove odluke, generalni sekretar BJP-a Arun Singh je uputio saopćenje u kojem se navodi da ta "stranka ne odobrava vrijeđanje nijedne religije i poštuje sve vjere".

- BJP je protiv ideologija koje vrijeđaju ili ponižavaju bilo koju religiju ili sektu. BJP ne podržava takve osobe ili takav filozofski pravac - navodi se u saopćenju.

Šarma je na Twitteru objavila da nije željela nikoga uvrijediti svojim riječima.

- Nisam željela da povrijedim ničija osjećanja. Ako sam povrijedila neke ljude svojim riječima, onda povlačim svoje riječi - poručila je Šarma.