Isljami: Ako SAD povuku trupe sa KiM rat je neizbježan

donald
SJEVERNA MITROVICA - Stručnjak za bezbjednost iz Prištine Avni Isljami ocijenio je danas da Amerika neće povući trupe sa Kosova, jer bi, ako se to dogodi, kako smatra, rat između Srbije i Albanaca bio neizbježan.

I pored retorike i izjava koje su američki zvaničnici s pravom i nedvosmisleno dali o ukidanju takse, mislim da se američke trupe neće povući sa Kosova. Koliko god Kosovo rizikovalo da američke trupe odu, ja ne vjerujem u to", rekao je on za prištinski Ljajmi, prenosi Kosovo online.

Prema njegovim riječima, bez obzira na okolnosti i pritisak koji se vrši na aktuelnu vladu da ukine takse bezuslovno, radi se o političkoj odluci vlade.

"Ali u pogledu povlačenja američkih trupa, moje mišljenje je da se neće povući, ne zbog Kosova, već zbog geopolitičkog i geostrateškog položaja Kosova i Albanaca na Balkanu uopšte", rekao je Isljami.

I stručnjak za bezbjednost Ramadan Ćehaja kaže da ne vjeruje da će SAD povući trupe sa Kosova, kao i da KiM neće biti u poziciji da dozvoli povlačenje snaga, posebno zbog potrebe za potpunom bezbjednošću države.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države za svoje prisustvo na KIM imaju geo-strateške interese.

"Podsjećam prije svega da moramo blisko sarađivati sa SAD, prije svega što imamo strateškog partnera i moramo biti veoma oprezni. A što se tiče povlačenja američkih trupa iz Bondstila ili Kosova, ne vjerujem da će se to dogoditi", rekao je on.

Politički analitičar Skadran Ramadani zabrinut je zbog eksalacije odnosa između Kosova i Amerike koja je dovela do najave razmišljanja o povlačenju američkih trupa.

"Ne znači da će se oni povući, ali ovo je alarm kojim bi se trebalo pozabaviti. Veoma je loša vijest da je sin predsjednika Trampa potvrdio ono što je senator rekao nakon Grenela, a u Bijeloj kući su pojačani glasovi da trupe treba povući", rekao je Ramadani i ocijenio da će to imati dosta posljedica.