Ismail Royers: Od teroriste do Bijele kuće

Home

Ismail Royers: Od teroriste do Bijele kuće

Prije 14 godina bio je osuđeni džihadista, a sada se bori protiv radikalnog Islama iz Bijele kuće. Ismail Royers je nekadašnji ekstremista koji je bio prebacivan iz zatvora u zatvor, a ćelije je dijelio sa nekim od najpoznatijih američkih ekstremista:

Terry Nichols, saučesnik u bombaškom napadu u Oklahomi.

Eric Rudolph, izveo bombaški napad na kliniku za abortuse.

Richard Reid, bombaš cipelaš.

Royer je sa Reidom konačno započeo dugu korespondenciju u 2010. godini koja bi teološki i filozofski istražila kako teroristi opravdavaju svoja djela nasilja.  Royer se pitao zašto teroristi ubijaju civile? Neće li to samo dovesti više stranih vojnika na Bliski istok i učiniti svijet više ogorčenim prema muslimanima?

- Odogovor je da korist leži u činjenici da nanose štetu kafirima, odnosno nevjernicima, te ih plaše, te da pokazuju da su muslimani nepobjedivi, napisao je Reid.

Pisma koje je Reid pisao su Royeru dala uvid u um teroriste, te mu omogućila da djelimično shvati kako oni razmišljaju, što je i predstavljalo početak njegove karijere u borbi protiv ekstremizma.

Royerov slučaj nije jedinstven, prošle godine George Washington University imao je program o istraživanju islamskog radikalizma gdje su radili sa Jesse Mortonom, bivšim pripadnikom pokreta al-Qaeda, a Bryant Neal Vinas, koji je prije nego što je postao član FBI-a, bio savjetnik za terorističke napade u al-Qaedi, priznao sudiji da svoja loša djela želi ispraviti.

- Vjerujem da bi tako bili u mogućnosti da vidimo više. Bivši teroristi i ekstremisti imaju bolji uvid u cijelu situaciju, a to je nešto što vladini dužnosnici nikada neće imati, rekao je Mitchell Silber, bivši direktor odjela za inteligencijsku analizu u policiji u New Yorku.

Slična pokajanja se ne dešavaju samo u Americi, ova pojava je rasprostranjena i širom Evrope.

Royer za sebe kaže da je naučio jako mnogo, te da bi bila iznimna greška ne dopustiti mu da podijeli to znanje.

Privlačio ga ekstremizam

Royer je odrastao u predgrađu St. Louis-a kao sin fotografa i učiteljice, a već tada ga je jako privlačio ekstremizam.

- Došao mi je jedan dan i rekao da ćemo kad-tad obojica bježati od policije, sjeća se Chris Coleman, njegov prijatelj.

- No duboko u sebi sam mislio da nema šanse, jer ću se potruditi da do toga nikad ne dođe, dodaje.

Coleman je gledao kako njegov prijatelj sve više pada u ruke ekstremizma, promijenio je svoje ime iz Randall u Ismail, te otišao na fakultet.

Jednog dana je uključio TV i pratio rat u Bosni tokom devedesetih godina, osjećao se beskorisnim i nije imao mira, te je donio odluku koja će promijeniti svoj život.

Otišao je u Bosnu, pridružio se mudžahedinima te se borio u nekoliko bitki. U Bosni je upoznao i svoju suprugu, koju je poveo sa sobom u Virginiju, a ubrzo nakon toga zapao je za oko vlastima.

Kako tvrde tužitelji, SAD je napustio ponovo 2000. godine, no ovaj put kako bi otišao u Pakistan gdje se sastao sa militantskom islamističkom grupom krivom za napade u Mumbaiu 2008. godine.

Nakon odlaska u Bosnu, odakle je pokušao doći do Pakistana, Royer se vratio u SAD te bio osumnjičen za zavjeru za obuku i sudjelovanje u nasilnom džihadu. 

Saznanje

Nakon čitanja i analiziranja Reidovih pisama konačno je došao do saznanja:

- Oni sebe prikazuju kao heroje, šampione, a ne vide da su kriminalci. Zapravo su u zabludi.

- Žive u uvjerenju da moraju smijeniti muslimanske vođe, vjeruju da je polarizacija uspjeh, iako rezultira smrću stotine i hiljade muslimana. Rat, bol i patnja su za njih neka vrsta čišćenja koje će razbuditi ljude, rekao je.

Empatija, a ne konfrontacija

Nekoliko mjeseci nakon što je izašao iz zatvora, bivša istražiteljica Jennifer Bryson je vidjela njegovu objavu na Facebooku o muslimanima u Americi, te ,u poslala zahtjev za prijateljstvo. Nedugo nakon toga je napisala članak o njemu.

Royeru je napisala poruku u kojoj je zamolila da se sastanu. Razgovarali su satima o terorizmu, religiji i političkom nasilju, ali i o Royerovom životu nakon puštanja. Saznala je da je radio na gradilištu, te mu ponudila posao asistenta gdje je radio političku analizu i advokaturu.

- Imao je uvid u Islam i muslimane današnjice, a to je ključno za naš rad, rekla je.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Pon, 10/07/2017 - 07:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top