Ismet Gavrankapetanović: Protiv mene je vođena fašistička hajka

asd
Mi smo prije tri mjeseca donijeli odluku da se otvorimo prema građanima, kada su drugi bili zatvoreni. Tada smo evidentirali veliki broj zspuštenih pacijenata.

U protekla tri mjeseca Opća bolnica je pružila više od 80 hiljada usluga. Više od 23 hiljade radioloških usluga, više od 15 hiljada hirurških intervencija pruženo je u tom periodu građanima Sarajeva.

Imali smo u ta tri mjeseca više od 400 poroda. Ove podatke prezentovao je direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ismet Gavrankapetanović, gostujući na Face TV.

- Mi smo prije tri mjeseca donijeli odluku da se otvorimo prema građanima, kada su drugi bili zatvoreni. Tada smo evidentirali veliki broj zspuštenih pacijenata. Nekima od njih nažalost nismo mogli pomoći zbog zapuštenog stanja u kojem su se našli. Druge infekcije, srčani problemi, druge bolesti nisu čekale da prođe korona. Mi smo rekli da ćemo primiti svakog pacijenta kojeg vrate iz druge ustanove, ali smo Tužilaštvu najavili da ćemo svaki takav slučaj prijaviti, kazao je Gavrankapetanović.

U toku razgovora osvrnuo se i na postupak oduzimanja njegove licence.

- Protiv mene je prije nekoliko mjeseci pikrenuta prava fašistička hajka. Sada čekam da vidim šta će se desiti, istakao je Gavrankapetanović. Posebno je naglasio da treba pokazati razumijevanje prema medicinskim radnicima, koji su izloženi naporima do krajnjih granica izdržljivosti.

Dodao je kako je u Općoj bonici donesena odluka da se uposlenicima koji odu na bolovanje zbog zaraženosti koronavirusom ne odbija od plate. - Iako je broj zaraženih veliki, mjesta panici nema. Panika je najgora stvar koja bi nam se mogla dogoditi. Osim toga, ljudi kada su uplašeni imaju tendenciju da se okupljaju, što je instiktivna reakcija u pokušajj odbrane. Zdravstveni radnici sada znaju više o koroni, znaju bolje sa čim se suočavamo, imamo mjere za sprečavanje širenja koronavirusa i zaista nema mjesta panici. Samo treba poštivati sve donesene mjere, dodao je direktor Opće bolnice.

Kazao je kako će do kraja godine proraditi izolatorij koji se gradi u bivšoj garnizonoj ambulanti, u sastavu Opće bolnice.

- Ja sam protiv toga da se pacijenti smještaju u studentski dom ili bilo gdje drugo dok ima kreveta u bolnicama. Kada se napune kreveti na Podhradtovima, imajj kteveti na Infektivnoj klinici KCUS-a, i mi smo tu. Ako sve to bude puno, onda možemo razmišljati od drugim smještajima. Mi imamo oko 350 kreveta, a popunjeno je 66 posto. Na KCUS-u ima oko 800 slobodnih kreveta, napomenuo je Gavrankapetanović. Izjavio je, navodeći podatke iz međunarodnih studija, kako bi broj zaraženih bio četiri puta manji kada bi se svi dosljedno pridržavali naredbi o nošenju maski, odnosno da je tri četvrtine zaraženih oboljelo zbog nenošenja maski.