Isplaćene plate radnicima u stečaju

Konjuh_Samed
Od prodaje dijela imovine Fabrike namještaja Konjuh isplaćeno je osam plata za više od 280 radnika na osnovu Zakona o stečajnom postupku FBiH

Od posljednje prodaje dijela imovine Fabrike namještaja Konjuh u stečaju iz Živinica isplaćeno je osam zaostalih plata za više od 280 radnika, koji su stečaj dočekali u ovoj firmi. Novac je osiguran prodajom nekadašnjeg fabričkog restorana za 590 hiljada KM i Salona namještaja Konjuh u centru Živinica za oko milion KM.

Kako nam je kazao Mujo Gavranović, nekadašnji sindikalni predstavnik radnika fabrike, stvari se pomiču s mjesta, ali sve ide jako sporo.

- Novac od prodaje restorana je iskorišten da se isplate plate za radnike po Zakonu o stečaju, osam plata na koje su radnici imali pravo po osnovu odlaska na biro kad je firma otišla u stečaj. Tu je u pitanju oko 280 radnika. Dio novca od prodaje salona, 540 hiljada KM, otići će za uvezivanje staža, jer je tu Porezna uprava imala razlučno pravo, dok će 500 hiljada KM otići na ostala potraživanja radnika, kazao nam je Gavranović.

Taj novac bi trebao biti raspoređen i među radnicima koji su putem suda dobili pravo za naplatu potraživanja. Kako nam je kazao Gavranović, u pitanju su presude koje se kreću između 10 i 20 hiljada KM za obične radnike, a i do 80 hiljada za bivše direktore.

- Opet će najviše novca dobiti bivši direktori, koji su ovu fabriku i uništili. Oni su napravili milionska dugovanja, doveli Konjuh u stečaj i opet će od Konjuha izvući između 50 i 80 hiljada KM. To je apsurdno, dodao je Gavranović.

Fabrika namještaja Konjuh u stečaj je otišla 2015. na osnovu zahtjeva za pokretanje stečaja koji je podnijela Razvojna banka FBiH. Imovina je bila procijenjena na 53 miliona KM, zbog čega su radnici pristali na stečaj, nadajući se da će po uzoru na Fabriku deterdženata Dita uspjeti ponovo pokrenuti proizvodnju.

Posljednjih pet godina u fokusu Konjuha je pored prodaje imovine bilo i zbrinjavanje radnika koji stiču uslove za penziju. Gotovo stotinu radnika je penzionisano kroz programe federalne Vlade, a uskoro bi trebalo biti penzionisano još 15.

Iako je imovine za prodaju sve manje, ostalo je još mnogo toga da se proda. Potencijalnih kupaca ima, ali čekaju se niže cijene.

- Kupci su zainteresovani za Konjuh, za sve tri fabrike. Imamo kupce i za zemljište, ali zemljište treba prvo iscijepati. Jedan kupac želi graditi tržni centar, ali mu je previše zemljišta, pa se i to cijepanje parcele treba odobriti. Uglavnom, ima pozitivnih pomaka, ali sporo to ide, kazao je Gavranović.