Ispovijest majke teroriste iz Londona: Sin mi je rekao, idemo u Siriju tamo je čisti islam

Home

Ispovijest majke teroriste iz Londona: Sin mi je rekao, idemo u Siriju tamo je čisti islam


"Što dreći da ima ikakvog smisla? Takve riječi danas za mene ne postoje"  rekla je Valeria Collina Kadhija, majka Youssefa Zaghbe, jednog od londonskih terorista.

Gospođa Collina je Talijanka, ali je prešla na islam. Nosi hidžab preko glave, živi u Bologni i pristala je iznijeti svoju priču pred grupom novinara. Kaže da je znala da postoji problem s njenim sinom, što zapravo i nije bilo teško za zaključiti budući da je prošle godine uhapšen nakon što se pokušao prošvercati u Siriju.

- Da, ta činjenica da je zaustavljen na aerodromu u Bologni jasno mi je rekla da nešto nije u redu s njim.

Kaže da ju je Youssef često nagovarao da ide s njim u Siriju.

- Govorio mi je 'Mama, idemo živjeti u Siriju, tamo je čisti islam!

Mama tvrdi da nije bila nimalo oduševljena tom idejom.

- Jesi ti lud? Nema šanse da se selim u Siriju i bilo koju drugu zemlju. Ovdje mi je sasvim dobro - odgovorila mu je tada Collina.

Nakon što je zaustavljena na putu za Siriju, Youssef je bio pod prismotrom talijanske policije. Mama Collina je bila zadovoljna tom odlukom, mislila je da će joj se sin smiriti.

Međutim, 22-godišnjem fanatiku talijanske službe nisu zabranile putovati, samo su upozorile strane obavještajne agencije čime se bavi...

- Nakon incidenta na aerodromu u Bologni rekla sam mu da se mora smiriti i da prestane buljiti u čudne stvari na internetu i upoznavati nepoznate i sumnjive ljude. Rekla sam mu da mora biti savršen. Međutim, on je odlučio ići u London...

Tu se glas mame naglo stišao...

- Rekao mi je da je našao posao na nekakvom islamskom TV kanalu. Izgledao mi je jako čudno, preozbiljno, uopće se nije smijao. Znala sam ga pitati da pošalje pokoju sliku na kojoj se vidi njegov osmijeh.

Posljednji put čuli su se dva dana prije napada.

- Bio je to slatki poziv, pričali smo normalno.

Kad je čula što se dogodilo u Londonu, Valeria je pokušala stupiti u kontakt sa svojim sinom. Naravno, nije ga mogla dobiti...

- Angažovali smo prijatelja da ga potraži. Kod kuće ga nije bilo. U tom trenutku sam mislila da se Youssef plaši da će ga policija povezati s napadom pa se negdje skriva.

Međutim, njena nada je iščeznula kad joj je u utorak policija pokucala na vrata i rekla da joj je sin jedan od napadača.

- Porodice poginulih su mi stalno u mislima. Ovo je moja lična tragedija i dobro znam kako se osjećaju. Međutim, uopće se i ne usudim uspoređivati moju bol s njihovom. Nemam hrabrosti to napraviti. Toliko me sram da im se ne usudim reći 'i ja sam majka, i ja patim'. Ovakve situacije se ne bi smjele događati.

Kaže da poštuje odluku britanski imama koji su odbili pokopati njenog sina.

- Moramo povući neke poteze i poslati snažan signal da nešto pokušavamo promijeniti. Svi optužuju nas muslimane da ništa ne poduzimamo. Ali, to nije istina! - zaključila je Valeria Collina.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 10/06/2017 - 17:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top