Ispovijest mladića nakon nesreće s liftom u Zenici: Čuli smo pucanje sajle, mislio sam da je kraj

Prava drama odvijala se u petak oko 18 sati u zeničkom naselju Blatuša kada je tročlana porodica Kovačević pukom srećom preživjela pad sa 16. sprata zgrade u liftu koji se otkačio.

Nesreća se dogodila u ulici Zije Dizdarevića na broju 24, a Kovačevići su nakon pada prevezeni u zeničku bolnicu.

Naime, Asim (69), Ajka (67) i sin Velid (21) vraćali su se kući iz trgovine. Dok su bili u liftu, nisu ni slutili da ih čeka horor. Nakon što je lift stao, taman kada su krenuli da izađu iz njega, lift je sa otvorenim vratima krenuo na više spratove, zatim stao, a potom se čulo pucanje sajle, nakon čega je došlo do propadanja.

U razgovoru za "Dnevni avaz", Velid Kovačević, koji je preživio ovaj nezapamćeni događaj, kaže da je cijela porodica još u šoku.

"Kada je lift krenuo propadati, mislio sam da je kraj i da idemo u smrt. Razmišljate o najgorem, samo vam to prolazi kroz glavu, da će uslijediti tragedija. Ipak, nije to pad sa pet metara, nego sa 54 metra visine", govori Kovačević.

Iza njega je, kaže, neprospavana noć, a trauma koju je preživio ostaće doživotna.

"Vjerujte da sada imam strah od lifta i da ne pomišljam ući u njega. Hoće li taj strah ikada proći, ne znam. Majka, također, nije nikako dobro nakon svega ovoga. Otac i ja nismo toliko povrijeđeni, ali ona jeste", govori on.

Naime, zdravstveno stanje njegove majke sve je gore, a zadobila je povrede u vidu preloma rebara. Posebno su Kovačevići ogorčeni jer se stalno dešavaju problemi s liftom.

"Tražit ćemo odgovornost za ovo i poduzeti pravne mjere. Ovakav slučaj nikada nije zabilježen, međutim, stalno se kvari lift. Uprava zgrade i održavač nisu smjeli pustiti u upotrebu lift koji je neispravan. To je žalosno! Danas su opet pustili mali lift u upotrebu, iako je i on neispravan", govori vidno ogorčen Kovačević, koji se nada da će što prije uspjeti da zaboravi traumu i sve ono što su preživjeli.

Muhamed Kovačević, stariji sin stradalih Kovačevića, uvjeren je da će policija napraviti istragu te da će se znati krivac za ovaj događaj.

"Na tome ću insistirati i kod advokata. Brinem, ne znam kako će roditelji sve ovo preživjeti. Majka je najgore prošla. Mislim da više nikada u životu neće ući u taj lift", kaže Kovačević.

Izvor: