Istekao rok koji je vlast Republike Srpske dala Šmitu

r

Istekao je rok od 7 dana koji je Narodna skupština kroz zaključke dala kolonijalnoj upravi da poništi odluke Kristijana Šmita. Sada je na potezu Parlamentarna skupština BiH kao i Službeni glasnik koji ne bi smio više da objavljuju Šmitove odluke.

Uprkos svim uslovljavanjima i prijetnjama, Službeni glasnik BiH objavio je odluku Kristijana Šmita o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kao i naknadnu ispravku te odluke. Ovakav potez Šmita pokušao se spriječiti u Parlamentu Srpske kroz zaključke na 11 posebnoj sjednici uz jedan od uslova,da se zabrani organima BiH primjena Šmitovih odluka. Sada će tražiti od Parlamentarne skupštine BiH da, između ostalog, proglasi ništavnim sve Šmitove odluke. Međutim, u Parlament BiH nikakav zahtjev nije stigao.

„Ništa nije zakazano čak se spominje da će nova sjednica PS BiH biti negdje krajem mjeseca ili početkom narednog što još jednom pokazuje neku vrstu ignoratskog odnosa prema zaključcima Parlamenta Srpske. Sada je ključno pitanje prema poslancima SNSD, je li vi planirate i šta po tom pitanju mislite uraditi i zašto nam se ne dostavlja materijal koji je najavljen od strane vladajuće koalicije, red je da to oni predlože ako imaju namjeru“, smatra Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, prenosi BN.

SNSD očigledno nema namjeru ni da ispoštuje zaključke Narodne skupštine, a ni da ide do kraja što se tiče izbornog zakona Republike Srpske, smatra Vukota Govedarica.

„Ovo meni više djeluje kao pucanje iz neke Dodikove ne prazne puške nego praćke. To su Sizifovi zaključci koji su u potpunosti uzaludni s jedne strane, a s druge strane oni su veoma opasni jer sve te probleme koje Dodik lično nosi na svojim leđima mogu veoma lako da se preliju na cijeli narod, odnosno na Republiku Srpsku“, kaže Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a u NS RS.

Parlament Srpske je kroz zaključke tražio i da se razvlasti CIK. Ako se ni to ne desi, Narodna skupština traži od izabranih predstavnika na nivou BiH da prestanu odlučivati i da se ne vraćaju na taj proces.

 

„Mislim da je bilo ostavljeno dosta manevarskog prostora domaćim političkim snagama da usvoje izmjene izbornog zakona a jasno je bilo od početka da oni nemaju tu namjeru jer na ovaj način kako je to posložio Kristijan Šmit gubi se kontrola nad izbornim procesom, a onaj koji nema kontrolu nad izbornim procesom u BiH ispostavilo se da iz iskustva svih ovih godina da je on gubitnik izbora“,kaže Tanja Topić, politički analitičar.

Zanimljivo je da se SNSD uporno protivi Šmitovim odlukama, a upravo je njihov ministar finansija BiH Srđan Amidžić postupio po Zakonu o finansiranju državnih institucija koje je nametnuo Kristijan Šmit i Centralnoj izbornoj komisiji doznačio više od 7 milina KM, koliko su tražili za provođenje izbora.