Ističe rok za usvajanje budžeta ali vijeće u Kladuši opet nema kvorum: Sjednica nije održana!

.
Nažalost

Danas ( srijeda, 30. mart) se trebala održati 10. redovna sjednica Općinskog vijeća Velike Kladuše, međutim ista je zbog napuštanja sjednice određenog broja vijećnika i time nepostojanja kvoruma prekinuta tokom rasprave o dnevnom redu. S obzirom na to da se od ranih jutarnjih sati ispred zgrade Općine Velika Kladuša održavao mirni protest građana mjesnih zajednica Bosanska Bojna i Glinica odmah po otvaranju 10. redovne sjednice rasprava se nije vodila o dnevnom redu i predloženim materijalima već o protestima.

Vijećnici, odnosno klubovi stranaka SDA, Naše stranke, DNZ-a Krajiške stranke, NES-a i nezavisni vijećnici koji su i napustili sjednicu, predlagali su da se Vijeće uključi i očituje o protestima, odnosno da se razgovara s predstavnicima građana koji protestiraju ili da im se omogući da se obrate Vijeću. Takvog stava nije bila zamjenica predsjedavajućeg Vijeća Emina Ćehić. Kazala je da smatra da o ovom pitanju Vijeće ne treba danas raspravljati, već drugi dan i da je ona spremna već sutra se sastati s predstavnicima građana koji protestiraju. Istakla je da se njoj do početka sjednice niko od građana koji protestiraju nije obratio, niti tražio da se uključi u rješavanje njihovih zahtjeva. Nakon sat vremena rasprave i nekoliko pauza sjednica je prekinuta jer su vijećnici SDA, Naše stranke, DNZ-a Krajiške stranke, NES-a i nezavisni vijećnici nezadovoljni tokom rasprave i, kako su istakli, činjenice da im je uskraćeno pravo da se glasa o njihovim prijedlozima napustili sjednicu. Vijećnici Laburističke stranke BiH i nezavisni vijećnik dr. Ibrahim Kajtazović ostali su na sjednici.

 

Razlog za okupljanje građana mjesnih zajednica Bosanska Bojna i Glinica je, kako su nam rekli predsjednici Fikret Šabić i Husein Mekanović je nedobijanje preporuke, koju su, kako ističu, tražili od  Općine Velika Kladuša, a koja im je potrebna za realizaciju dva projekta koja se odnose na modernizaciju dva putna pravca. Ističu, za finansiranje ovih projekata aplicirali su prema Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i navedena preporuka je uslov u propisanoj proceduri. Navode da su se više puta obraćali Općini za izdavanje preporuke, i da nije bilo povratnog odgovora. Krajnji rok do kojeg trebaju istu dostaviti Federalnom ministarstvu je 01. april, kažu Šabić i Mekanović

Vijeće Velike Kladuše trebalo se danas očitovati o Prijedlogu Budžeta za 2022. godinu, jer sutra (31. mart) već ističe rok za njegovo usvajanje. Očekuje se da će Budžet, kao i prethodnih godina, proglasiti Općinski načelnik već početkom aprila.

Izvor:RVK