Istočno Sarajevo bokserska prijestonica Evrope

boxer
Bosna i Hercegovina će od sutra biti domaćin Evropskog prvenstva u boksu, prvi put poslije 20 godina

Evropsko prvenstvo u boksu za školarce u Istočnom Sarajevu počinje 10.avgusta i trajaće do 21. avgusta. Poslije 20 godina jedno Evropsko prvenstvo u boksu dolazi u Bosnu i Hercegovinu, a domaćin će biti novootvorena dvorana u Istočnom Novom Sarajevu.

Pripreme za takmičenje se privode kraju, a predsjednik Organizacionog odbora, ujedno predsjednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza Bosne i Hercegovine Milenko Tomić je ponosan što je jedno ovakvo takmičenje došlo u našu državu.

 Zvanično, veoma je teško dobiti Evropsko prvenstvo u svim ozbiljnijim sportovima, a naročito u olimpijskim. Druge države su moćnije u svakom smislu od nas i finansijski i infrastrukturno. Logično je zbog toga da se u BiH ne održavaju takva takmičenja. Ima ih u pojedinim neolimpijskim sportovima, ali uglavnom se radi o regionalnim takmičenjima. To naravno nije to, ovo je nivo iznad svega toga. Mi smo imali veliki problem da dobijemo ovo takmičenje. Radimo na ovome četiri-pet godina, a konkurent za dobijanje domaćinstva nam je sada bila velesila Turska. Zahvaljujući našim prijateljima koji su u Izvršnom odboru Evropske bokserske konfederacije, prije svega mislim na Nenada Borovčanina, predsjednika Bokserskog saveza Srbije i Bonu Bošnjaka, predsjednika Bokserskog saveza Hrvatske, te još nekoliko članova Izvršnog odbora uspjeli smo da istisnemo Tursku i dobijemo organizaciju, počinje razgovor za Oslobođenje Milenko Tomić.

Organizacija Evropskog prvenstva je izuzetno složena, a Bosna i Hercegovina se i ovaj put suočila sa brojnim administrativnim problemima, jer nije mogla da uveze opremu koju je poslala Evropska bokserska konfederacija.

- U Bosni i Hercegovini je prije 20 godina u Sarajevu bilo Evropsko prvenstvo za mlade i od tada nismo bili u mogućnosti da organizujemo ovakvo takmičenje. Trenutno imamo Eurokup, jedan od najjačih bokserskih turnira u regionu, ali ovakvo nešto je veliki zalogaj, sama organizacija je veoma ozbiljna i teška. Mnogo odgovornosti, rada i truda je potrebno. Sam sistem naše države ne dozvoljava da zemlje dođu na Evropsko prvenstvo na normalan način. Imamo problem sa vizama, pristupima i nepojmljivo je da je sve tako. Oprema nam stiže iz Evropske unije, imali smo i tu probleme, stajala je u Hrvatskoj, nismo mogli da je uvezemo. Bandaže, rukavice, sve što je potrebno stoji i čekamo da se to riješi. Opet, na drugoj strani, imamo problem s koronavirusom, mnoge zemlje ne mogu da dođu, pogotovo neke značajnije sa zapada Evrope, jer imaju velike probleme pri izlasku i ulasku u svoju zemlju.

Dvorana u Istočnom Novom Sarajevu je tek otvorena i ovo će zvanično biti prvo takmičenje u njoj. Nedavno je održan basket 3x3 turnir, ali to je bilo silom prilika jer je kiša prekinula odigravanje na otvorenom.

- Skoro je bila kontrola dvorane. Supervizor i direktor organizacije su pregledali hotele, dvorane i napravili prijem. Oni su fascinirani uslovima koje su zatekli. Dvorana ispunjava apsolutno sve uslove za sva takmičenja. Ovo će i nama biti pravi test da pokušamo da se nametnemo Evropskoj federaciji, ali i Svjetskoj, nadam se da će i predsjednik Svjetske federacije doći, barem na polufinale i finale. Bilo bi lijepo da on vidi kakvim uslovima raspolažemo i kako to sve možemo organizovati.

Bosna i Hercegovina, nažalost, nema u ovom uzrastu konkurentnu reprezentaciju, ali se potajno Tomić nada nekom iznenađenju, kojih uvijek ima na velikim takmičenjima.

- Bosna i Hercegovina nastupa sa 16 takmičara u obje konkurencije. Momentalno mi nemamo značajan kvalitet u ovom uzrastu. Imamo u nekim starijim uzrastima, ali nažalost, u ovom nemamo. Primarno, mi smo i tražili u starijem uzrastu Evropsko prvenstvo, ali smo izgubili od Gruzije. Vjerujem da će i ovdje neko zablistati, uvijek na velikim takmičenjima bude neko iznenađenje.

Na kraju, Tomić je zahvalio i lokalnim vlastima što su pomogle organizaciju.

- Moram da zahvalim svim ljudima iz Gradske uprave i načelnicima opština koji su se maksimalno odazvali pozivu da pomognu organizaciji takmičenja. To, recimo, nije bio slučaj u Bijeljini i Banjaluci. Navijalo se da Evropsko prvenstvo bude u Banjaluci, ali nije bilo sluha. U Istočnom Sarajevu su svi zajednički ušli u organizaciju i zaista se trude.

Pandemija koronavirusa je znatno skratila listu učesnika, pa će tako na Evropskom prvenstvu učestvovati 24 reprezentacije i oko 400 takmičara, te 150 službenih lica. Bitno je napomenuti da neke izuzetno jake bokserske reprezentacije, poput Engleske, Nizozemske ili Francuske, neće doći zbog pomenutih problema oko ulaska i izlaska iz svoje zemlje.

Svečano otvaranje Evropskog prvenstva je zakazano za 12. avgust u 17.00, a preliminarne borbe biće svakog dana od 18.00. Polufinala će biti 19. avgusta od 15.00, a finala dan kasnije od 18.00.