Istraga o obistvu policajaca i dalje strogo čuvana tajna

Tri uhićene osobe, od kojih se dvije nalaze u pritvoru, jedno suđenje pred državnim sudom, i istraga čiji detalji nisu poznati javnosti. Sve to prati slučaj ubojstva sarajevskih policajaca i pravosudne borbe protiv automafije.

U međuvremenu novi napadi na policajce i krađa motornih vozila. Istraga o obistvu policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića i dalje je strogo čuvana.

U Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo uvjeravaju da rade na pronalaženju počinitelja, ali ne izlaze u javnost o detaljima, ni dvadeset dana nakon nakon ubistva. U međuvremenu, provjerili smo kakva je situacija na terenu.

Od dana tragičnog događaja, 26. oktobra, na području Kantona Sarajevo napadnuta su tri policijska službenika.

U jednom napadu su učestvovala i dvojica migranata, a evidentirano je i jedno krivično djelo sprečavanja službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, potvrđeno nam je u MUP-u Kantona Sarajevo.

Također, u istom razdoblju, prijavljeno je devet krađa motornih vozila, od čega je 8 vraćeno vlasnicima. Premda je istraga o ubistvu policajaca pod velom tajne, u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću vjeruju da se radi sve na otkrivanju počinitelja.

"Ja zaista vjerujem da kolege na Kantonalnom tužilaštvu rade sve da otrkiju ko je počinio nešto što je stravično. Ta policija su naše kolege, mi zajendo radimo, To što je danas policiji, sutra može biti tužiocu, mi zajedno radimo", istakla je Jadranka Lokmić-Misirača, potpredsjednica VSTV-a BiH.

Paralelno s istragom, traje i sudski proces pred Sudom Bosne i Hercegovine u predmetu Cicović i drugi, poznatiji kao “Volan”.

Jučer je optuženima pročitana i optužnica. Radi se o najvećoj optužnici za autokriminal u Bosni i Hercegovini.

Optuženi iz slučaja “Volan” se terete da su kao organizirana kriminalna grupa krali skupocjene automobile. Preciznije, zadokumentovanih 200 automobila u periodu 2011-2017.

Novo ročište je zakazano za četvrtak, 15. novembar.