Istraga smrti u Njemačkoj: Radi li se o osobi vezanoj za VW-ovo prisluškivanje Preventa?

Polizei
Njemački mediji nagađaju kako je riječ o uposleniku Volkswagena ispitivanog u slučaju prisluškivanja bh. Preventa.

 

U njemačkom gradu Braunschweigu u spaljenom automobilu pronađeno je jedno beživotno tijelo.

Jedan lokalni medij je objavio da je riječ o uposleniku Volkswagena koji je ispitivan u slučaju u kojem je kompanija optužena da je prisluškivala bh. firmu Prevent, prenose bh. mediji.

Njegovo tijelo je pronađeno u ponedjeljak, 10. augusta, a tužioci su poručili da je istraga o ovom slučaju u toku, prenosi agencija Reuters.

Lokalne dnevne novine Helmstedter Nachrichten objavile su da je riječ o uposleniku Volkswagena koji je bio zadužen za poslovanje s Preventom, a koji je već saslušan zbog navoda da je ilegalno snimao razgovor s uposlenicima bosanskohercegovačke kompanije.

Međutim, glasnogovornik tužilaštva je odbio komentarisati navod spomenutih lokalnih novina. Naglasio je da još nije utvrđen identitet osobe.

Na tijelu nema tragova fizičkog nasilja

Iz tužilaštva su ukazali na to da se istražuje i to da li je smrt povezana sa slučajem prisluškivanja i podmetanjem požara u kući jednog uposlenika Volkswagena u maju ove godine.

Preliminarni forenzički nalazi su pokazali da na tijelu nema tragova fizičkog nasilja. Oglasili su se i iz Volkswagena kazavši da bi bilo neprikladno nagađati o ovom slučaju i da još nisu primili zvaničnu obavijest o smrti svog radnika. Iz Preventa su odbili komentarisati ovaj slučaj.

Ranije su iz ove automobilske grupacije potvrdili da su jednog uposlenika suspendovali zbog slučaja prisluškivanja. Zbog neslaganja u vezi s cijenom Prevent je zaustavio isporuku dijelova za Volkswagen koji je zbog toga imao gubitak u šest tvornica. Spor između ove dvije kompanije još traje.