Alma Zadić: Istražiti nasilje hrvatskih policajaca nad migrantima

.
Povodom Svjetskog dana izbjeglica.

 

Austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić primila je na Svjetski dan izbjeglica niz nevladinih organizacija koje pomažu izbjeglicama na balkanskoj ruti.

U službenom prijemu ministrica bosanskog porijekla primila je od organizacije „SOS Balkanroute“ dokumentaciju „Border Violence Monitoring Networka“, dugu 1673 stranica, a koja se bavi slučajevima nasilja hrvatskih graničnih policajaca protiv izbjeglica. Dokumentaciju je na poziv „SOS Balkanroute“ uručila bosanska volonterka Zehida Bihorac iz Velike Kladuše, koja je dan ranije na poziv Zadićeve vladajuće Zelene stranke održala vrlo emotivan govor u austrijskome parlamentu. I tamo je zastupnicama Faiki El-Nagashi i Ewi Ernst-Dziedzic uručena ista dokumentacija, kao i fotografije ozljeda izbjeglica koje su zadobili od strane hrvatskih policajaca. Snimke s te press konferencije, kao i fotografije posljedica nasilja prikazane su čak u dnevniku austrijskog ORF-a, a privatna televizija PULS4 donijela je dugi intervju s pomagačicom izbjeglica iz Velike Kladuše, u kojem govori o „alarmantnom stanju“.

Ministrica Alma Zadić je u razgovoru s nevladinim organizacijama i Zehidom Bihorac najavila da će s ovom dokumentacijom suočiti svog kolegu u vladi, austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga. Zadić se pokazala potresenom prikazanim fotografijama, a na Facebooku je napisala:

-Samo zahvaljujući vrijednim nevladinim organizacijama i pojedincima ovi ljudi dobivaju uopće humanitarnu pomoć. Mnoge izjbeglice su još maloljetnici. Sada trebamo usku suradnju civilnog društva i politike da konačno okončamo ovakvo stanje na samim granicama Europe, napisala je Zadić na svom Facebook profilu.

-Osim što će od ministra vanjskih poslova tražiti da na bilateralnoj razini traži objašnjenje za ove fotografije i dokumentaciju koju smo joj donijeli, ministrica Zadić je obećala da će kontaktirati kako hrvatskog ministra pravosuđa zbog , tako i bosansko-hercegovačkog kolegu zbog zabrana rada volonterima i nevladinim organizacijama u Unsko-sanskom kantonu“, rekao je Petar Rosandić, jedan od osnivača inicijative „SOS Balkanroute“, nakon sastanka u austrijskom ministarstvu pravosuđa.

 

-Na nacionalnoj i na europskoj razini zauzet ćemo se za osnivanje neovisne istražne komisije, a tražit ćemo razgovor s našim ministrom vanjskih poslova radi poduzimanja multilateralnih i bilateralnih koraka“, potvrdila je uime Zelene stranke Faika El-Nagashi.

 

Na press konferenciji u austrijskome parlamentu Zelena stranka spomenula je da - „na osnovi ove akribične dokumentacije o slučajevima nasilja“ - valja razmotriti i odlazak pred Europski sud za ljudska prava.

 

-Kod nas se odvija velika humanitarna katastrofa. U Velikoj Kladuši nema nijedne humanitarne organizacije, a istovremeno nama vlada Unsko-sanskog kantona zabranjuje ljudima podijeliti hranu i pomoći im. Situacija je napeta i doći će već uskoro do eskalacije, ako se ništa ne poduzme. Nemojte nas ostaviti na cijedilu, kao što je to bilo već jednom slučaju u ratu u devedesetim godinama. Mi smo tu, samo 224 kilometara udaljeni od vas, u susjedstvu. Možda nas dijeli granica EU, ali i Bosna i Hercegovina je dio te vaše Europe, rekla je bosanska volonterka Zehida Bihorac pred okupljenim austrijskim novinarima.

 

Na press konferenciji spomenuto je kako i policija u Bosni i Hercegovini sve brutalnije postupa prema izbjeglicama, a i kako su volonteri izloženi velikom pritisku ne samo policije, nego i sredine u kojoj se "medijski truje atmosfera i huška protiv izbjeglica".. Također je prikazan i videozapis iz kampa "Miral" u kojem policajci tuku izbjeglice koje nisu niti u mogućnosti napustiti taj kamp, koji vodi Internacionalna organizacija za migracije (IOM).