Italija zabranjuje mobitele za djecu mlađu od 12 godina?

mob

U Italiji se vodi žestoka rasprava o tome koliko djeci mlađoj od 12 godina treba dopustiti upotrebu pametnih telefona i tableta. O ovoj se temi trenutačno žestoko raspravlja u talijanskom parlamentu. Skupina talijanskih parlamentaraca podnijela je prijedlog zakona kojim se strogo ograničava uporaba pametnih telefona i tableta među djecom mlađom od dvanaest godina.

Ako ovaj zakon prođe u Parlamentu roditelji koji se ne budu pridržavali propisa mogu očekivati ​​kazne između 300 i 1500 eura. Prema projektu, u prve tri godine djetetova života trebala bi se primijeniti apsolutna zabrana uporabe elektroničkih uređaja.

Skupina koja je uputila prijedlog novog zakona u parlament misli da mobiteli kod najmlađih uzrokuju poremećaje pa i ovisnost.

“Poteškoće u učenju, zastoji u razvoju govora, gubitak koncentracije, neopravdana agresija, promjene raspoloženja, nesanica, ovisnost. Ovo su samo neki od učinaka koje, prema mišljenju stručnjaka, stalna upotreba mobitela i drugih staničnih uređaja uzrokuje kod djece i adolescenata”, stoji u nacrtu novog zakona.

Od četvrte do dvanaeste godine djeca bi imala mogućnost koristiti pametne telefone i tablete, ali samo u ograničeno vrijeme i pod nadzorom odraslih.

Prema mišljenju zastupnika, djeca u dobi između četiri i šest godina digitalne uređaje ne smiju koristiti dulje od jednog sata dnevno. Djeca između šest i osam godina uređaje bi mogli koristiti najviše tri sata dnevno, a djeca između osam i dvanaest godina digitalne uređaje mogli bi koristiti najviše četiri sata dnevno.