Italijanske vlasti spriječile izgradnju džamije

Italijanske vlasti spriječile izgradnju džamijePrije 16m Iako čine malu manjinu u katoličkoj Italiji, muslimani su na meti desničara koji tvrde da talijanskoj kulturi prijeti izumiranje zbog islamizacije

Talijanska desničarska stranka Liga pripomogla je da se jednoj muslimanskoj organizaciji onemogući gradnja džamije na mjestu bivše bolničke kapele, javlja Reuters.

Ta muslimanka organizacija ponudila je na aukciji, koju je organizirala lokalna bolnica, najviši iznos za kupnju bivše bolničke kapelice u gradu Bergamu na sjeveru Italije i tako nadmašila ponudu Pravoslavne crkve, koja je do tada koristila zgradu za svoje obrede.

No politički dužnosnici iz stranke Liga u ovoj bogatoj regiji Lombardiji objavili su kako će zaustaviti prodaju pozivajući se na zakon iz 2004. godine prema kojem imaju pravo intervenirati u slučaju zaštite objekata kulturne baštine.

“Nikad ne bi stavio crkvu na prodaju i iznenađen sam da uprava bolnice nije shvatila o kako se osjetljivom pitanju radi”, napisao je na Twitteru Attilio Fontana, predsjednik Lombardije iz desničarske stranke Liga dodajući kako će iskoristiti pravo odbijanja prodaje te da neće biti mogućnosti žalbe. Njegova odluka znači da regija sad mora kupiti objekt.

Islamske organizacije upozoravaju već duže vrijeme da im zakoni onemogućuju gradnju džamija.

Vođa Lige Matteo Salvini upozorio je ranije ove godine kako talijanskoj kulturi i društvu prijeti rizik od nestajanja zbog širenja islama.

No muslimani predstavljaju uistinu malu manjinu unutar većinski katoličke Italije. Prema podacima u Italiji je 2010. godine bilo 3.7 posto muslimana, a pretpostavka je da će ih do 2020. godine biti 4.9. posto.

Islamske organizacije žale se kako ograničenja lokalnih vlasti po pitanju uslova građenja onemogućuju dobivanje dozvole za gradnju džamija te da zbog toga oni često za prakticiranje molitvi i svojih obreda moraju koristiti prostore kao što su garaže.

Ipak, iz muslimanske organizacije u Bergamu nije bilo reakcije.