Italijanski desničarski ekstremisti pokušali osnovati nacističku stranku

(Patria) – Italijanska policija je uhapsila 19 desničarskih ekstremista koji su planirali formirati novu nacističku stranku.

Tokom brojnih racija izvedenih u cijeloj zemlji policija je pronašla oružje, eksplozivne naprave, predmete sa nacističkim obilježjima, kao i knjige o Hitleru i Mussoliniju.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičeni nastojali formirati 'otvoreno pro nacističku, ksenofobnu, antisemitsku grupu pod nazivom Italijanska radnička stranka nacional socijalista'.

Lider organizacije je 50-godišnja žena iz Padove koja radi u javnoj administraciji i nikada nije bila krivično gonjena. U kući 'Hilerovog majora' kako je njen nadimak, pronađena su nacistička obilježja i antisemitska propaganda.

Druga osumnjičena osoba je 26-godišnja žena sa Sicilije koja je svojevremeno bila pobjednica natječaja ljepote, nadimka 'Mis Hitler'. Ona je u avgustu govorila na desničarskoj konferenciji u Lisabonu.

Grupu je obučavao bivši prominentni član moćne kalabrijske mafije 'Ndrangheta. Ovaj bivši član neofašističke stranke Forza Nuova prije par godina je okrenuo novi list i postao policijski saradnik.

Policija je u julu na sjeveru Italije uhapsila tri osobe nakon što je kod njih pronašla velike količine automatskog oružja, nacistička obilježja i projektil od 3 metra u hangaru aerodroma u Lombardiji, piše Guardian.

Izvor: