Ivancov se razmahao ohrabren šutnjom Čovića, Nikšića, Kojovića, Radončića, Konakovića....

.
Nakon što je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov iznio niz opasnih poruka u kojima kao predstavnik Rusije očito izražava namjeru za sabotažom NATO-puta Bosne i Hercegovine, reagirali su tek jedino članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, te predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

Na diplomatsku agresiju Rusije reagovali Komšić i SDA; šute SDP, NS, SBB i NiP

 

Komšić je kazao da je poruka ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, kojom iskazuje nepoštovanje spram odluka institucija države Bosne i Hercegovine, a koje su donesene potpunim konsenzusom, u jednom kontinuitetu od najmanje deset godina, loša je i nediplomatska poruka. 

 

"Takav agresivan pristup Ruske Federacije, i atak na ono što je država Bosna i Hercegovina kroz svoje zakone i odluke definisala, upravo daje Senatu SAD-a za pravo kada se tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine.

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao je izjavu ambasadora Rusije Petra Ivancova kazavši da "integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost".

 

 

 

"Niko izvan Bosne i Hercegovine nema pravo da se miješa u naša unutrašnja pitanja, osporava donesene zakone i odluke ili da nam određuje vanjskopolitičke ciljeve, pa ni ambasador Rusije", poručio je predsjedavajući Džaferović.

 

Lider SDA kazao je da BiH ide u NATO bez obzira sviđalo se to Rusiji ili ne.

 

"Odluke BiH o NATO-u su donesene poodavno. Šta ima Rusija veze sa tim? To su odluke za koje su digli ruku i ljudi koji sada sjede u Predsjedništvu, poput Dodika i SNSD-ovaca. U ovoj zemlji će biti vladavine zakona. Neće u njoj vladati Rusija niti bilo ko. Mi smo donijeli naše strateške odluke, naše strategije i zakone i mi ćemo se po njima kretati ka Evropskoj uniji i NATO-u, sviđalo se to ili ne sviđalo ruskom ambasadoru – zaključio je Izetbegović.

 

U diskusiju se uključio i član Predsjedništva iz entiteta RS Milorad Dodik koji je stajući na stranu Ivancova, Izetbegoviću i Komšiću poručio da u BiH nema odluke o članstvu u NATO savezu.

 

Polemika je zaključena Komšićevom konstatacijom da BiH nije imala brojne odluke pa ih je donijela, te će kako je kazao, donijeti odluku i o članstvu u NATO-u.

 

 

 

"Nismo imali ni odluku o MAP-u, prije deset godina pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o Pregledu odbrane, pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o knjiženju vojne imovine pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o ANP/ Programu reformi pa smo je donijeli. Donijet ćemo i odluku o članstvu u NATO-u. Dodik će ponovo u tome učestvovati. Neka intimno bude protiv NATO-a koliko hoće, samo neka kao i do sada potpisuje odluke", kazao je lider Demokratske fronte i član Predsjedništva BiH.

 

Zanimljivo, niko od zvaničnika probosanskih stranaka, izuzev SDA i DF-a, nije reagirao na diplomatski ispad ruskog ambasadora. Nisu se oglasili ni stranački organi SDP-a, SBB-a, Naše stranke, niti Naroda i Pravde. Postavlja se pitanje, gdje su i šta rade Radončić, Kojović, Nikšić i Konaković.

 

Zašto šuti HDZ i njegov čelnik Dragan Čović koji se voli pohvaliti kako je jedini istinski zagovornik euroatlantskih integracija BiH. 

 

Njihova šutnja dodatno će ohrabriti agresivnog Rusa da nastavi potkopavati euroatlantski put BiH.