Ivanić o Pelješkom mostu: Granici ne smeta most, a ni izlasku na otvoreno more

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je povodom izgradnje Pelješkog mosta da je u nekoliko navrata očekivao da nadležne institucije, koje se bave tim poslom, konačno sačine informaciju o tome šta BiH u stvari traži.

Komentarišući činjenicu da je EU zatražila dogovor BiH i Hrvatske u vezi sa ovim pitanjem, a da je EU ta koja finansira izgradnju mosta sa hrvatske strane, Ivanić je istakao da sve što je iz BiH tim povodom dolazilo nije bilo dovoljno utemeljeno.

"Ovdje se miješaju tri stvari - most, granica i pravo slobodnog pristupa otvorenom moru. To su tri stvari koje nisu povezane. Smatram da plovila iz BiH treba da izađu na otvoreno more, ali most sam po sebi to ne ograničava jer ima takve gabarite da to omogućava", rekao je Ivanić novinarima u Bijeljini.

On navodi da je i EU rekla da most ne smeta. "EU je za ova druga pitanja tražila da se između BiH i Hrvatske nađe rješenje, a ako nije moguće, gledaćemo šta ćemo i kako", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, granici ne smeta most, a ni izlasku na otvoreno more. 

"On je, izgleda, bio povod, ali onda ga ne treba miješati sa sadržajem i suštinom", rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da treba pojačati kontrolu granice ako se želi spriječiti ulazak migranata u BiH.

Ivanić je istakao da ne postoji nijedan razlog za pravljenje posebne strategije u vezi sa migrantima jer će "ljudi dolaziti dokle god im bude omogućen prelazak preko granice".

"Sve ostalo je prazna priča. Odgovor na ovo je jasan. Oni će dolaziti, a ako mi želimo da ih ne bude, onda moramo pojačati kontrolu granice", rekao je Ivanić novinarima, komentarišući pitanje eventualne izrade strategije o migrantima i sprečavanju njihovog dolaska u BiH.

On je rekao da je nepotrebo i uzaludno trošiti vrijeme na rasprave - gdje i šta će biti, nego treba učiniti veći napor u kontroli granice, pa će i migranata biti manje.

"Lično ne vidim neku veliku filozofiju u ovom pogledu. Strategiju na tom poslu, ako imaju interes, treba da rade i institucije BiH i entiteta, a da pri tome to politički ne zloupotrbljavaju", rekao je Ivanić.

On smatra da je kontrola granice najbitnija, a sve ostalo je "presipanje iz šupljeg u prazno".