Ivica Dačić: Teški razgovori u Briselu, pozicije Beograda i Prištine značajno udaljene

Ministarvanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da delegacije Beograda i Prištine u Briselu danas vode teške razgovore i da su pozicije i dalje značajno udaljene.

Dačić je istakao da je kompromis neohodan kako bi došlo do trajnog rješenja u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Ukoliko ne dođe do trajnog rješenja izgubit će svi. Prepreka za trajno rešenje jeste stav Prištine koja ne želi kompromis", rekao je Dačić novinarima u Briselu.

On je rekao da Beograd u Briselu brani nacionalne interese Srbije i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum.

Dačić je istakao da obje delegacije razumiju važnost nastavka dijaloga, kao i da očekuje da i Priština shvati da je neophodno da se hladne glave razmišlja o pronalaženju trajnog rješanja, koje bi pomoglo postizanju pomirenja, regionalnog mira i stabilnosti, ekonomskog razvoja i napretka u procesu eurointegracija. 

"Srbija ostaje pri stavu koji je zastupala od početka, a to je da želimo nastavak dijaloga, trajno rešenje koje je zasnovano na kompromisu. Način dolaska do kompromisa je svakako teži kada neka strana ultimativno insistira na svojim stavovima. Očekujemo da Prištinska strana razume da pitanje Kosova nije riješena stvar", ocijenio je Dačić. 

On je ukazao da su se promijenile međunarodne okolnosti i shvatanje kosovskog problema širom svijeta, prenose beogradski mediji. 

"Ukoliko neko insistira da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, onda ne treba ni da gubimo vrijeme oko svega toga", poručio je Dačić. 

U Briselu je danas nastavljen dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, a u toku je sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim predstavnikom EU Federikom Mogerini u četiri oka.

Nakon ovog moguć je sastanak Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thacija nasamo, a potom ponovo trojni sastanak.

Dačić je najavio da će se nakon sastanka u Briselu medijima obrati predsjednik Srbije.