Iz BiH na put oko svijeta - autostopom

Dvadesetsedmogodišnji Banjalučani Vedrana Perin i Igor Radovanac ekonomisti su po zanimanju, ali njihova najveća stras su putovanja. Dugo su planirali da krenu u avanturu zvanu autostopom do Istoka.

Njihov san počeli su da ostvaruju ovog oktobra kada su krenuli iz Banja Luke. Prve stanice su bile Beograd i Sofija, a zatim Turska, Iran i Indija.

Vedrana i Igor se trenutno nalaze u gradu Van na samom istoku Turske. Prema mišljenju turaka, oblast oko jezera Van jedan je od najfascinantnijih dijelova zemlje.

"Ovo područje ima interesantnu istoriju. Bilo nam je zanimljivo učiti o tome i prilagoditi se tome. Teško je reći da li je grad veliki ili mali, ali okolina je bajkovita. Sve se čini bajkovito i zato smo se ovdje odlučili zadržati dvije sedmice", kazao je za N1 Igor Radovanac.

Vedrana je dodala su dočekani na prelijep način u Turskoj.

"Trenutno nema toliko turista ovdje u Vannu. Ljeti je to drugačije. Dočekali su nas prelijepo, odlični su domaćini. Na ulici kada kupujete i kada prepoznaju da smo iz BiH, obraduju se istinski", istakla je.

"Prijatelji i roditelji su uvijek podržavali naše poduhvate i uvijek su bili vjetar u leđa. Sedam godina unazad putujemo i prošli smo tridesetak zemalja već. Nije im bilo svejedno što idemo autostopom, posebno jer sam djevojka. Podržali su to na kraju jer je to naš izbor", dodala je ona.

"Na mene najveći neki poseban utisak je ostavio Istanbul, zbog veličine, moći, različitih kultura na ulicama. To je grad koji živi danju i noću i ne prestaje", poručila je.