Iz BiH se svakodnevno bilježe odlasci stručnjaka u evropske zemlje

ljekari
Za boljim životom, svaki dan iz BiH odlazi sve veći broj ljudi, a u svemu tome i sve veći broj stručnjaka, posebno ljekara. Jedini način da se takav trend zaustavi jeste osiguranje boljih uslova rada, ali i da ti ljudi budu adekvatno plaćeni za svoj rad.

Ukoliko vlasti USK ne poduzmu hitne i efikasne mjere kojima će zainteresirati mlade ljekare da dođu i zasnuju radni odnos na ovom području, da im se omogući završavanje specijalizacije, doći će do iscrpljenja kadrovskih kapaciteta, smatraju u kantonalnom Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije i Ljekarskoj komori.

Liječnička komora USK trenutno broji 377 članova.

Prošle godine iz Liječničke komore USK se ispisalo 14, a u tekućoj 17 liječnika. Ipak to nije konačan broj jer oni koji ne planiraju zasnovati radni odnos na ovom području i ne upisuju se u Komoru. Pored toga veliki broj liječnika u narednom periodu odlazi u penziju, tačnije njih 37 u naredne 4 godine, a u Strukovnom sindikatu ističu da nije mali broj ni onih koji su umrli. Nije ovo počelo tek sad, traje to već nekoliko godina.

USK ne napuštaju samo mladi liječnici već i dugogodišnji specijalisti sa impozantnim iskustvom. Razloga je mnogo, a jedan od glavnih je egzistencijalne prirode.

Tim povodom Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije USK na nedavno održanoj godišnjoj skupštini istakao je mogući kolaps zdravstvenog sistema, te su donijeli i zaključak kojim su predložili niz mjera kako to spriječiti.

Pored povećanja plate, predložene su i ove mjere:

-povećanje cijene prekovremenog rada, dežurstva i pripravnosti;

-plaćenu nabavku stručne literature, pretplatu na stručne časopise i publikacije, učešće na regionalnim i evropskim kongresima;

-tehničko i materijalno opremanje zdravstvenih ustanova;

-postavljanje znanja i stručnosti kao jedinog kriterija za napredovanje i vršenje rukovodećih funkcija u zdravstvenim ustanovama;

-subvencioniranje stambenih kredita mladim doktorima medicine i stomatologije.