Iz jame Golubnjača kod Drvara ekshumirani ostaci osam žrtava

Iz jame Golubnjača, na području Drvara, ekshumirani su posmrtni ostaci osam žrtava.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da se radi o primarnoj masovnoj grobnici iz koje su ekshumirani uglavnom kompletni posmrtni ostaci.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da je riječ o žrtvama iz proteklog rata.

Čengić navodi da je ekshumacija počela u ponedeljak, 16. jula, a radi se o prirodnoj jami koja je duboka 64 metra.

Po njenim riječima, iz jame su izvađene veće količine smeća, 65 kamionskih guma i neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva, ostaci civilne odjeće i jedne vojničke cipele.

– U jami su uočeni posmrtni ostaci još jedne žrtve, ali zbog neeksplodiranih minsko-eksplazivnih sredstava posmrtni ostaci još nisu izvađeni iz jame, što će biti izvršeno u ponedeljak od strane Federalne uprave civilne zaštite – kazala je Čengić.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će biti prevezeni u prosekturu Gradskog groblja Banja Luka gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu kako bi se utvrdio tačan identitet ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Čengić podsjeća da je na području Drvara 2001. godine, 800 metara udaljenosti od ove jame, u drugoj prirodnoj jami Golubnjača pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 19 žrtava. Riječ je o prirodnoj jami dubine 45 metara.

– U narednom periodu, nakon ekshumacije iz ove jame, planirano je da se izvrši pretraživanje i ekshumacija iz jame Ataševac, takođe na području Drvara, koja je udaljena oko tri kilometra od jame u kojoj se sada vrši ekshumacija. Riječ je također o prirodnoj jami koja je duboka oko 30 metara i pretpostavlja se da se i u njoj nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata – kazala je Čengić.

Ekshumacija, kojom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH, bit će nastavljena i naredne sedmice.