Iz Novog Grada glasno „NE“ odlagalištu nuklearnog otpada u Trgovskoj gori

Još jednom je snažno poslana poruka protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na samoj granici Bosne i Hercegovine.

Danas je u Novom Gradu u organizaciji Incijative Trgovska mora reci – NE MOŽE održan protestni skup i potpisivanje istoimene peticije. 

Suorganizator ovog protestnog okupljanja je Vlada USK na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem koja je uz prisustvo svih ministara u Vladi USK danas dala punu podršku protestnom okupljanju i protivljenju moguće izgradnje odlagališta nuklearnog otpada, 850 metara od Novog Grada. Pozivu organizatora odazvali su se i poslanici u Skupštini USK, načelnik Općine Bosanska Krupa te poslanici u Parlamentu u BiH i Federacije BiH.

Podsjećamo da je za 30 septembar 2019. godine planirano donošenje finalne odluke od nadležne resorne komisije u Hrvatskoj i u znak ponovnog skretanja pažnje na ugroženost Nacionalnog i Parka prirode Una, oko 300 000 ljudskih života u oba bh entiteta. Definisani su zaključci koje je u ime Incijative Trgovska mora reci NE MOŽE prezentirao Senad Šepić:

- Pozivaju se sve institucije Bosne i Hercegovine da do 30. septembra utvrde ili potvrde zvanične odluke protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori,

- Poziva se Predsjedništvo BiH da hitno formira akcioni tim, kako bi kao nadležna institucija za vanjsku politiku BiH, vlastima u Republici Hrvatskoj jasno predočila stav o protivljenju naše države po pitanju odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori,

- Pozivaju se EU i međunarodna zajednica da se aktivno uključe i zatraže poštivanje međunarodnih pravnih akata koje su BiH i RH potpisnice,

- Izražena je zahvalnost svim građanima koji su do sada potpisali peticiju i institucijama koje su svojim postupcima i djelima pomogli da se zaštiti interes građana BiH te se nadalje pozivaju sve institucije, NVO, političke stranke i građani da se i dalje uključe u akciju potpisivanja peticije i jasnog protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog otapda u Trgovskoj gori.

Do danas je peticiju potpisalo više desetina hiljada ljudi u gradovima Bosne i Hercegovine ali i putem interneta. Iz inicijative pozivaju sve građane da se odazovu i narednom protestnom skupu koji je zakazan za 27. septembar 2019. godine u organizaciji predstavnika Opštine Novi Grad.