Iz Sane kod Bosanskog Novog uklonjena aviobomba teška 226 kg

Iz korita rijeke Sane u Novom Gradu/Bosanskom Novom jutros je uklonjena aviobomba, teška oko 226 kilograma, zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Bombu, kao i one prethodnih dana kod gradskog i željezničkog mosta, uklonili su pripadnici Sektora za deminiranje Civilne zaštite RS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke, prenosi Fokus.

Pomoćnik direktora Civilne zaštite RS-a Dragan Kos je pojasnio da je aviobomba, nakon vađenja iz korita rijeke Sane, prevezena čamcima češke policije 1.700 metara uzvodno, a zatim pretovarena u vozilo, a bit će neutralisana u Petkovcu.

Posao lociranja, uklanjanja i neutralisanja eksplozivnih sredstava u koritu rijeke Sane u Novom Gradu/Bosanskom Novom je, kaže, trajao od 12. augusta.

Šef češke policijske misije Martin Kučera rekao da je njihova misija završena uspješno, dok je zamjenik načelnika oćine Novi Grad/Bosanski Novi Bojan Lukač kazao da su aviobombe u koritu rijeke Sane bile potencijalna opasnost 75 godina te da su građani sada bezbjedni.

Pipadnici sektora za deminiranje Civilne zaštite Republike Srpske i češke policije su 22. augusta uklonili šest aviobombi “SD 70” (njemačke proizvodnje, zaostale iz Drugog svjetskog rata) ispod željezničkog mosta u rijeci Sani na dubini od dva metra.