Čubrilović: Bit će izabrani delegati u entitetski i državni dom naroda

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović potvrdio je da će u nastavku prve sjednice entitetskog parlamenta, koja bi trebala biti zakazana za 5. decembar, biti izabrani delegati u Vijeće naroda RS-a te delegati iz tog bh. entiteta u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Centrala izborna komisija BiH je, kaže, potvrdila gotovo sva imena kandidata za entitetski i državni dom naroda, uz male interevencije, jer su eliminisane osobe koje ne mogu biti na listama.

Čubrilović očekuje da u nastavku zasjedanja budu izabrani potpredsjednici Skupštine RS-a, ali dosad zvanično nije upućena nijedna prijava mogućih kandidata za te funkcije.

– Vjerujem da će šefovi klubova u naredna dva dana kandidovati svoje ljude – rekao je Čubrilović uoči sutrašnje sjednice skupštinskog kolegijuma.

Entitetski parlament može da broji do četiri potpredsjednika, po jednog iz konstitutivnih naroda, Bošnjaka i Hrvata, najjače opozicione stranke i jednog po dogovoru vladajuće većine.

Izbor nove Vlade RS-a uslijedit će tek nakon što bude završen taj posao, te usvojen zakon o republičkoj upravi, koji će definisati izmjene u Vladi RS-a, u kojoj će ostati 16 ministarstava, ali će biti razdvojeni određeni resori.

Prijedlogom zakona o republičkoj upravi predlaže se osnivanje ministarstva privrede i preduzetništva, ministarstva energetike i rudarstva, ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Kao samostalna republička upravna organizacija trebalo bi da se formira republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji bi preuzeo poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom.

Čubrilović se nada da će do Nove godine biti usvojen budžet i mjere ekonomske politike za 2019. godinu, kako taj bh. entitet ne bi bio na privremenom finansiranju.