Osman ef. Kozlić: Tražiti rješenja za izazove sa kojima se suočavaju islam i muslimani u Evropi

U Evropu odlazim da radim na institucionalnoj izgradnji Islamske zajednice, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency (AA) Osman efendija Kozlić, novoizabrani muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi sa sjedištem u Njemačkoj.

"Ne idem sa gotovim rješenjima, niti nosim sa sobom odgovore na sva pitanja, nego s jasnom opredijeljenošću da kroz otvoreni dijalog i saradnju sa institucijama i lokalnim zajednicama zajedno tražimo odgovore i rješenja na izazove sa kojima se islam i muslimani suočavaju u Zapadnoj Evropi. To je u najkraćem", poručio je muftija Kozlić. 

Muftija Kozlić starat će se o oko 240 džemata u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, zemljama Beneluxa, Skandinavije, Francuske...

"Prije svega, biti prvi u Bošnjaka koji je imenovan na dužnost muftije za Zapadnu Evropu u Islamskoj zajednici BiH je velika čast. To sam rekao i na Saboru Islamske zajednice u BiH, u subotu, nakon imenovanja. Dugujem veliku zahvalnost mojoj Islamskoj zajednici u BiH, odnosno reisu-l-ulemi Huseinu efendiji Kavazoviću što mi je ukazao to povjerenje. Ja se nadam da ću uz Božiju pomoć to opravdati. Želim da poručim da ćemo kroz dijalog, saradnju, prije svega sa našim zajednicama, posebno Islamskih zajednica Bošnjaka u Evropi, u Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Norveškoj... raditi zajedno na iznalaženju rješenja i odgovora koji se pred njih postavljaju. Radit ćemo i na njihovom pozicioniranju, odnosno naše zajedničke zajednice, Islamske zajednice u BiH čiji smo mi sastavni dio, unutar svake države ponaosob shodno zakonu koji važi u dotičnim državama", poručio je muftija Kozlić.

Dijalog i zajedničko djelovanje sa Bošnjacima u Evropi 

Dužnost muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi sa sjedištem u Njemačkoj Kozlić bi trebao preuzeti u prvim mjesecima naredne godine.

"Nadam se i da će moje imenovanje, što se mene tiče, biti jedan novi izazov na koji ću, ako Bog da, znati odgovoriti. Nadam se da će to prema našim ljudima koji su tamo biti pomoć na ovom planu dijaloga i zajedničkog djelovanja. A i na način da je naša želja da kroz to naše djelovanje i aktivnosti očuvamo našu vjeru, kulturu i tradiciju, naš identitet i da taj naš narod koliko je moguće vežemo za svoju maticu, matičnu Islamsku zajednicu u BiH, odnosno za domovinu BiH. Jer, ko zna koliko je to važno i značajno u ovom slučaju. Taj naš narod koji je, ipak, otišao, jedni trbuhom za kruhom, drugi prije silom protjerani, otjerani sa svojih ognjišta, sada su se oni, hvala Bogu, snašli u Zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi i mnogi njihovi potomci su se iškolovali. Ubijeđen sam da taj potencijal koji mi imamo, a na koji gledamo samo kroz materijalne okvire, u smislu da nam oni mogu donijeti novca tokom ljeta, možemo iskoristiti, ali ne ovako. Ne treba ih gledati na taj način, kroz novac koji će donijeti tokom odmora. Oni se moraju gledati upravo kao potencijal, kulturu koju su oni usvojili, jezike kojim su ovladali, vještine i znanja koje su stekli sudiranjem tamo... To itekako može pomoći da se ovo naše bh. društvo i političke partije konačno demokratiziraju", cijeni muftija Kozlić.

Kaže kako na tom planu treba raditi da pomognemo domovini BiH da "stane na noge". Muftija smatra kako je to poencijal koji treba iskoristiti.

"Dakle, ne samo na njih gledati kao nekoga ko će nam donijeti novac i potrošiti ga u Bosni i Hercegovini. To je lako. To svako može. Ali, naš narod ima volju i želju da pomogne svojoj zemlji, da u nju ulaže. Ali naravno, poučeni iskustvima u zemljama u kojima žive, oni neće svoj novac bacati u prazno, nego će i oni tražiti da se ovdje, u BiH, promijeni stanje nabolje, ekonomski, ali i svaki drugi okvir. Mislim da na tom planu oni mogu pomoći. Dakle, ukoliko to razumijemo na ovaj način možemo svi pomoći jedni drugima i možemo svi imati od toga, da kažem, koristi", stava je muftija Kozlić.