SDA / Izetbegović govorio šta će biti s Kamberom, imao i oštre poruke za HDZ

.
Okončana je sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu, nakon koje se javnosti obratio Bakir Izetbegović, predsjednik ove stranke.

 

Između ostalog, razmatrano je hapšenje federalnog zastupnika Asima Kambera (SDA), osumnjičenog za izborne prevare tokom Općih izbora u BiH 2018. godine.

SDA je, kako je kazao Izetbegović, pozvalo nadležne institucije da nepristrasno provedu istrage po pitanju Općih izbora, u Sanskom Mostu.

 

"Pitamo šta se čekalo? Ako se navodi pokažu tačnim, SDA će sankcionisati odgovorene iz svojih redova", tvrdi Izetbegović.

 

SDA je pozvala i na ubrzavanje istrage po pitanju navoda zaštićenog svjedoka o tome da mu je Radovan Višković, trenutni premijer RS, nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

 

Na sjednici Predsjedništva SDA pozdravili su zaključke kojim se traže konkretne mjere Vijeća ministara BiH za borbu protiv pandemije, kao i set mjera za konkretniji pristup Vijeća ministara za borbu protiv migrantske krize.

 

Izetbegović je komentirao i pitanje, odnosno inicijativu, takozvanog malog Šengena. Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH jučer zatražilo da se u roku od mjesec dana ispitaju efekti ove inicijative.

 

"Mislim da se sporazum previše ispolitizirao. On treba omogućiti ubrzano kretanje roba, kapitala, ljudi. To nije politička situacija", dodao je Izetbegović.

 

Ponovio je da je iznenadio poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH, da dođe na razgovor u Zagreb, pritom preskačući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića (SDA).

 

"Ne znamo zašto su to učinili. To nije dobro ni za Hrvatsku ni za BiH ni za odnose Bošnjaka i Hrvata", dodao je Izetbegović.

 

Komentirao je i pregovore koje je imao sa Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, o čemu je bilo riječi i na sjednici Predsjedništva SDA.

 

"Besmisleno je razgovarati o izmjenama Izbornog zakona ako nismo implementirali rezulatete izbora od prije tri godine. Sada će godina kako nije popunjen Ustavni sud FBiH, voljom Čavare (Marinko, predsjednik FBiH iz HDZ BiH, op.a.). Dok toga ne bude, pregovora neće biti. U nastavku pregovora tražit ćemo mehanizme koji će onemogućiti da se to ponavlja", istakao je Izetbegović.

 

Predsjedništvo SDA je ponovilo zahtjev Vijeću ministara da uputi u proceduru Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu intersa, izmjene Zakona o VSTV-u i akcioni plan za provedbu Strategije reforme javne uprave.