Izetbegović: Hrvati dominiraju, diktatura manjine nad većinom mora prestati

Predsjednik Stranke demokratske akcije /SDA/ Bakir Izetbegović izjavio je da je u kantonima u kojima HDZ BiH ima većinu dominacija Hrvata stoodstotna, te poručio da je potrebno izboriti se za prestanak diktature manjine nad većinom.

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije /SDA/ Bakir Izetbegović izjavio je da je u kantonima u kojima HDZ BiH ima većinu dominacija Hrvata stoodstotna, te poručio da je potrebno izboriti se za prestanak diktature manjine nad većinom.

"U Srednjobosanskom kantonu, u kom Bošnjaci čine 60 odsto stanovništva, još trpimo relikte takve postratne dominacije, poput školskog programa iz Hrvatske i diploma sa šahovnicom umjesto grba BiH", rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je za portal "Faktor" naveo da u Federaciji BiH, gdje Hrvati čine 22 odsto stanovništva, u vlasti učestvuju sa 40 odsto, a na nivou BiH, gdje čine 12 odsto stanovništva, u vlasti učestvuju sa 33 odsto, te da je to "redovno na račun Bošnjaka".

"Tako da će se Bošnjaci morati u skoroj budućnosti izboriti za prestanak diktature manjine nad većinom, za poziciju koja im po Ustavu pripada – proporcionalnu zastupljenost u formiranju strukture vlasti", istakao je Izetbegović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Govoreći o pitanju imovine BiH u Hrvatskoj, Izetbegović je ocijenio da se ta zemlja može spriječiti u "otimanju" imovine BiH, ali da očekuje otpore i opstrukcije i unutar BiH.

"Uvjeren sam da su za rješavanje ovog problema zainteresovani i vlasnici firmi čiju imovinu Hrvatska pokušava prisvojiti bez naknade, bez obzira kom narodu ti vlasnici pripadali. Ima tu dosta imovine firmi iz Republike Srpske, tako da će i srpski političari biti zainteresovani da se ona odbrani. Ova tema će biti razmatrana na sjednici Predsjedništva BiH početkom jula", najavio je Izetbegović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Izetbegović je ocijenio da postoji "neka minimalna šansa da razum prevlada" i da se za ove izbore usvoji privremeno rješenje kako bi se izbjegla kriza u formiranju vlasti.

"To rješenje, naravno, ne može biti u neskladu sa Ustavom Federacije BiH", istakao je Izetbegović.