Izetbegović najavio jačanje vojnih potencijala BiH

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u srijedu je rekao kako će BiH raditi na jačanju svojih vojnih potencijala uključujući nastojanje da dva posto budžeta izdvaja za troškove odbrane, jer sebi više ne smije dopustiti ponavljanje situacije iz 1992. kada je počeo rat u toj zemlji.

Tokom obilježavanja godišnjice rođenja njegovog oca Alije Izetbegovića je novinarima u Sarajevu kazao kako ostaje pri ranije iznesenim tvrdnjama da BiH mora jačati svoju vojnu industriju jer "slabost privlači nasilnike".

"Kako svaki vakum privlači vjetar tako slabost privlači i susjede i svakoga da pokušavaju rješavati stvari na vaš račun i da se eventualno osmjele silom pokušati završiti ono što nije urađeno 1992. i 1993. I za njih i za nas je dobro da je BiH jaka", kazao je Izetbegović.

Dodao je kako je stoga važno da BiH nastavi razvijati proizvodnju oružja istakavši kao tvornice u toj zemlji već mogu proizvoditi puške a u planu je razvijanje proizvodnje dronova te topova.

Kazao je kako se sve to radi za "ne daj Bože" odnosno kao način odvraćanja onih koji bi se odvažili pokušati "agresiju" na BiH.

Problem u BiH zbog Zagreba i Beograda

Izetbegović je istakao kako u BiH nikada ne bi nastao problem da nije bilo uticaja Zagreba i Beograda, te kako je Alija Izetbegović nakon prvih izbora 1990. godine jednoglasno izabran za predsjednika od svih sedam članova Predsjedništva tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

“On je imao jako dobre odnose s njima. Naročito ga je poštovala Biljana Plavšić, koja mu je čak iznosila i lične probleme, konsultovala se s njim. Nikad ne bi nastao problem u Bosni i Hercegovini da nije bilo uticaja Zagreba i Beograda. Da smo mi ovdje bili sami sa Hrvatima i Srbima, Alija bi definitivno to uradio na način da svi budu zadovoljni, da ova zemlja napreduje i da svi žive u miru”, poručio je Izetbegović.