Izetbegović nakon sjednice Kolegija SDA: Vrijeme je da se stane, da ne rasklimavamo strukturu SDA

Izetbegović
O Zvizdiću nismo razgovarali, jer nije bio prisutan na sjednici, dodao je predsjednik SDA.

 

Razgovarali smo o lokalnim izborima. Mi moramo napraviti dijagnozu zašto su ostvareni ovakvi rezultati, moramo napraviti kriterije za tu dijagnozu, do naredne sjednice Kolegija, koja će biti osržana u ponedjeljak, a onda ćemo do kraja naredne sedmice održati i sjednicu Predsjedništva SDA, na kojoj ćemo donijeti odluke, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice Kolegija.

Nezaobilazno pitanje je bilo da li se na ovom sastanku razgovaralo o Denisu Zvizdiću i njegovim istupima u javnosti u posljednjih nekoliko dana.

Međutim, dodao je Izetbegović, iako se ovo pitanje nije moglo potpuno zaobići, o njemu se nije temeljito diskutovalo.

Ja sam na početku Kolegija zatražio da bez gospodina Zvizdića ne ulazimo u suštinu stvari, tako da se to nije moglo izbjeći, ali nije temeljito razmatrano. Pričekat ćemo gospodina Zvizdića. On će biti prisutan iduće sedmice pa ćemo razgovarati o tome. Koliko znam, tako je nama rekao, danas nije mogao prisustvovati sjednici zbog porodičnih razloga, dodao je Izetbegović.

On se još jednom osvrnuo na izjave koje je Zvizdić davao u posljednje vrijeme.

Bilo bi odgovora. Palo je tu teških riječi. Ja mislim da je vrijeme da stanu te teške riječi. Zvizdić i ja se poznajemo jako dugo i bili smo saradnici, možda ćemo ostati. Vrijeme je da se stane, da dalje ne rasklimavamo strukturu stranke, da ne zbunjujemo naše članove, napomenuo je Izetbegović.

Kazao je da je razumljivo da se traže krivci za loše rezultate, ali da se ne smije dozvoliti da se na taj način nanese šteta samoj stranci.

Zašto u Centru ili na Ilidži nismo uspjeli, a jesmo u Vogošći. Zašto nismo u Zenici, a jesmo u Visokom. Postoje razlozi. Imali smo jedno opće stanje, jedno udruživanje protiv SDA, jednu snažnu kampanju protiv SDA koja je na pojedinim mjestima dala rezultate, a na pojedinim nije. Neki su podizali rezultat, naprimjer u Konjicu, gdje smo otišli preko 50 posto podrške. Moramo vidjeti šta su razlozi za tako dobar uspjeh ili neuspjeh već u susjednoj Jablanici. Odgovori nisu jednostavni. Neki leže u strukturi same stranke i lokalnih rukovodstava, a neki su objektivni, naglasio ej Izetbegović.

Na kraju se opet vratio na izjave Denisa Zvizdića, kazavši kako je sam Zvizdić davao izjave o eventualnom napuštanju stranke. Također, napomenuo je i kako nije za to da sposobni kadrovi napuštaju stranku, te da je spreman pomiriti se i sa onima sa kojima se ranije razišao.