Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA: Dodik je dobio upozorenje od mentora

.
Pozvali smo predstavnike RS-a da prestanu s opstrukcijama u fiskalnom okviru, da omoguće donošenje budžeta, a samim tim i održavanje izbora, istakao je

 

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je održalo sjednicu nakon čega se lider Bakir Izetbegović obratio medijima. 

Istakao je da Predsjedništvo SDA poziva sve faktore u Bosni i Hercegovini i regiji da ulože dodatne napore u očuvanju sigurnosti i mira. Od policijskih agencija, kako je Izetbegović naveo, očekuju da djeluju preventivno kada je sigurnost u pitanju.

On je kazao da i očekuju jasne sankcije Evrope za one koji uzrokuju krizu u BiH.

- Pozvali smo predstavnike RS-a da prestanu s opstrukcijama u fiskalnom okviru, da omoguće donošenje budžeta, a samim tim i održavanje izbora - rekao je Izetbegović.

Dodik davao tvrde izjave

Ocijenio je da posljednjih 15 godina nije bilo politike Milorada Dodika u ovoj državi bi ostale desetine hiljada mladih ljudi koji su napustili zemlju. 

- Dodik je davao vrlo tvrde izjave, da je ovo propala zemlja, a onda je očigledno dobio upozorenje od mentora da tako ne radi. Igraju se tu i neke duple igre. Ono što je vidljivo iz Dodikovog djelovanja da je on svojom politikom užasno unazadio ovu zemlju, da bi u BiH ostale desetine hiljada mladih da nije bilo njegove politike. I stotine hiljada penzionera bi imali veću platu. Zaustavljao je investicije. Mogli smo do sada biti u NATO savezu i uznapredovali na EU putu da nije bilo njega - zaključio je Izetbegović.

Enegetska neovisnost države

Pozdravljaju usvajanje zakona u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koji su u okviru tačaka iz Mišljenja Evropske komisije te pozivaju Dom naroda da što prije zakaže sjednicu na kojoj će te tačke biti potvrđene.

- Očekujemo od EK da kandidatski status nam i dodijele nakon što zakoni budu potvrđeni u Domu naroda - rekao je Izetbegović.

Na Predsjedništvu SDA su zaključili da je neophodno donijeti niz odluka kojima će se osigurati energetska neovisnost države.

- To podrazumijeva nastavak rada termobloka 4 i 5, ali i izgradnju alternativnog smjera dolaska gasa - naglasio je to Izetbegović, dotaknuvši se na kraju površno i potrebe za obnovljivim izvorima energije, a što je BiH inače mnogo potrebnije od termoblokova koji su trebali biti davno ugašeni.