Izetbegović o Čampari: Nisam razočaran, ovo je relativno mali problem za SDA

bake
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA rekao je da na sjednici Kolegija nije bilo govora o slučaju Aljoše Čampare.

 

Kako je kazao, razgovaralo se o izborima i regionalnoj situaciji.

Na upit novinara, Izetbegović je kazao da nije razočaran postupcima Čampare.

"Nisam razočaran, ono što je konstanta, je da kada ljudi osjete da nemaju dovoljno prostora u stranci optuže stranku. Imali smo prije par godina imali puno opasniji raskol gdje nas je skoro pola kluba u parlamentu napustilo. Ovo je realtivno mali problem za SDA", kazao je Bakir Izetbegović na press konferenciji.

On je istaknuo da se razgovaralo o obilježavanju Dejtonskog sporazuma, te o odnosima u regionu.

"Ništa nije slučajno pa ni da je Aleksandar Vučić pozvao Dragana Čovića i Milorada Dodika, nije pozvao trojicu", poručio je Izetbegović.

Predsjednik SDA kaže da je potrebno da sve tri strane moraju biti uključene, te da ovo nije način funkcionisanja, te je istaknuo da bi se uvijek odazvao na sastanak da je dobio poziv.

"Ako Hrvatska strana smatra da moraju da iaju legitimne predstavnike oni ne smiju da imaju kočnice, da nema Federalne vlade i tako dalje. Ne može da se bira ko na švedskom stolu, koji će zakon proći koji neće", kazao je Izetbegović

Podsjećamo, isključenje Aljoše Čampare tražio je Kantonalni odbor SDA Sarajevo, nakon što je Čampara potpisao zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

Kantonalni odbor je tražio od Čampare i da podnese ostavku na pozicije koje obnaša uime Stranke demokratske akcije te je predložio Predsjedništvu SDA da donese odluku o njegovom isključenju.

Riječ je o pozicijama zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, potpredsjednika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i delegata u tom domu, te funkciji ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Izvor: