Izetbegović o posjeti Michela: Dobili smo drugačijeg Dodika, a evo sad sam čuo Čovića koji kaže da je za izbore

23232323

Lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović dali su kraće izjave nakon radnog doručka sa predsjednikom Vijeća EU Charlesom Michelom.

“Ima par dobrih rezultata nakon današnjeg sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Prvo, vraća se fokus na evropski put BiH da se radi na agendi koji će se spustiti sa 14 prioriteta i ići na nešto manje ambiciozno.

Drugo, jučer smo dobili drugačijeg Dodika, to je rezultat posjete gospodina Michela i danas sam čuo Čovića da je HNS za to da se održe izbori, da se snažno pripremaju za izbore”, rekao je Izetbegović.

“Bilo je govora o tome da se radi Mapa puta, prvo ove teme koje su neophodne u BiH, deblokade, bolja saradnja na EU putu, a prije sjednice Vijeća krajem juna u Briselu. I za jesen ima nekih tema koje se moraju riješiti. Kazao sam Michelu da sve stranke moraju prisustvovati, da ne idemo na reducirani format jer on nema šanse i otvara mogućnost za špekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju ovo je zajednička zemlja. Kazao sam mu da u zemlji žive tri konstitutivna naroda ili četiri politička. Ne treba pustiti nikoga da izbjegava obaveze”, rekao je predsjednik SDA.

Čović je kazao da je ovo faktički pripremni sastanak pred oanj u Briselu, na kojem će se praviti mapa puta ka EU.

“Da imamo evropsku perspektivu učinit ćemo sve da stabiliziramo situaciju u BiH jer je kampanja krenula, morat ćemo otkloniti nepoznanice koje se tiču implementacije izbornih rezultata da olakšamo predsjedavajućeg Vijeća. Nije bilo nikakvih dokumenata za potpisivanje, samo razgovori”, naveo je Čović.

Dodao je i da je teško očekivati izmjene Izbornog zakona ako to nije urađeno za dvije godine.

“Teško da ćemo do dogovora oko popune Doma naroda, ne može se ići u izborni proces, a da ne znamo kako ih implementirati”, rekao je Čović.