Izetbegović obavijestio Vučića o reviziji: Pozdravlja te Bakir, nemoj se ljutiti

bakir
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u Pressingu na N1 otkrio je neke detelje u vezi sa revizijom tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije koji su do sada bili nepoznati javnosti. Ispričao je kako je u Beograd poslao visoke zvaničnike SDA, Safeta Softića i Denisa Zvizdića, koji su trebali javiti srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da BiH ide u reviziju tužbe.

 

Zašto ljudi iz SDA prijete narodnim buntom?

Neće nikada biti haos. Ovi stranci koji su ubacili podjele željeli bi i sukob unutar probosanskog bloka. Faruk Kapidžić je kazao da ako OHR nasilno promijeni Ustav FBiH da neće ostati prazana prostor pred OHR-om i da će biti prazne kafane. Ali neće biti haos.

 

Zašto vam je Federacija tako bitna?

Mi na državnom nivou nismo mogli ostati jer smo protiv sebe imali HDZ i SNSD i još su stranci preporučili ovu Trojku. U Federaciji nema Dodika, a imamo Ustav na našoj strani. Nakon što je Schmidt vidio rezultate izbora, mislim da ako bi sad intervenisao više ne bi mogao ostati (na čelu OHR-a). Imao bi problem sa PIC-om. U PIC-u su bili jako podijeljeni na odluku Schmidta da interveniše u izbornoj noći.

 

Gdje je nestala hemija između vas i Čovića?

Nikad nije bila posebna hemija, mi smo imali obavezu da sarađujemo. Naročito posljednje četiri godine. U tom mandatu nismo išli niz dlaku Čoviću i Dodiku. Mi smo se pretežno sami borili protiv Čovića i Dodika. Zašto drugi ne mogu zamijeniti SDA? Zato što tako stoji u Ustavu, ova stranka je dobila većinu. Mi nećem dopustiti da se Bošnjaci pomnože sa nulom.

 

Mogu li stranke “Osmorke” predstavljati Bošnjake?

Naravno da mogu, ali specifičnu grupu (Bošnjaka) ne mogu, a to su oni koji su privrženi svojoj zemlji, identitetu i vjeri. Oni su uz nas.

 

Lideri “Osmorke” optužuju vas da ste Bošnjake sveli na političku manjinu, da ste stranku stavili ispred države i posebno za propast revizije tužbe protiv Srbije id aste svjenso opstruirali?

Političari optužuju, daju li nešto konkretno. Učinio sam sve da se sačuva legitimacija našeg agenta. Učinio sam sve da je ne ponište. Tribunal je bio protiv revizije, političari isto. Nije im trebala još jedna turbulencija. Dakle, meni je cilj bio sačuvati legitimaciju (agenta) Softića, našao sam načina da to pokušamo uraditi mimo Predsjedništva. Meni su pravnici rekli, imam tim najviđenijih stručnjaka domaćih i međunarodnih, da se ne obazirem na to (legitimaciju) i da moramo ući (u Tribunal). Oni su nas na kraju odbili. Te revizij nikad ne uspiju. Liderima u Vijećnici nisma rekao ovu stvar za legitimaciju. Trebao sa ih sa tim upoznati jer se ne bi mogli izmaći. Niko od njih ne bi tada kazao da odustanemo… Činio sam sve da dođe do revizije, a onda mi kažu da sam upropastio. Nije došlo do revizije jer nam nisu dopustili da dođemo do pravde.

 

Da li ste predsjedniku Srbije Vučiću slali u Beograd emisare u vezu sa revizijom?

Poslao sam Softića i Zvizdića da kažu Vučiću da idemo u reviziju, da ovo nije napad na Srbiju. Ne želimo svađu sa modernom Srbijom, ovo se odnosi na Miloševićev režim. Oni su Vučiću prenijeli: Bakir te pozdravio, nemoj se ljutiti.