Izetbegović: Pomoći ćemo Dodiku, Čović se mora izjasniti o ANP-u

On je uoči sjednice Glavnog odbora SDA poručio je kako je tome krivac Milorad Dodik i njegova stranka.

Neformiranje vlasti u BiH u predviđenom roku, prema riječima lidera SDA Bakira Izetbegovića , znači da sada možemo „očekivati novo zatezanje situacije, produbljavanje krize, a zatim sazrijevanje". 

- Ovo što rade gospodin Dodik i SNSD već deset godina, intenziviranje jednog protubosanskog odnosa praćeno uvredama, pokušajima da se dominira, da se nametne volja entiteta državi neće moći ići. 

Inače, ova država neće imati budućnosti. Mi ćemo tu stati na loptu i pomoći gospodinu Dodiku i SNSD-u da sazriju, da poštuju Ustav, da poštuju zakone, procedure da poštuju partnere, da poštuju ono zašto se Dodik zakleo da će poštovati kada je preuzimao pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva – rekao je Izetbegović.
 

On se danas osvrnuo i na izjave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da je ključan Kongres SDA i da se on čeka za formiranje vlasti.

- Gospodin Čović uporno ponavlja tu misao, mada mislim da to nije fer, da će se nešto promijeniti i da ćemo mi nešto navodno popustiti nakon Kongresa. Ništa se neće promijeniti u odnosu na naš stav. Ne znam šta gospodinu Čoviću treba da takve stvari izjavljuje. Bolje bi mu bilo da se nedvosmisleno izjasni u vezi s ANP-om jer dobivamo dvosmislene izjave. Je li HDZ za NATO put BiH! Ako jeste, zašto ne podržava ANP? Ako stvarno smatra da nije uredu ničim uvjetovati formiranje vlasti, zašto onda on to tako rigidno uvjetuje? HDZ od nas traži da mi kreiramo izmjene Izbornog zakona onako kako se to njima dopada – istakao je Izetbegović i dodao da su to dva puta odbili.

Prema njegovim riječima, prvo je to odbio "Ljubić pa Čović, i sada čekaju". Dodao je i da jedino HDZ može predložiti izmjene Izbornog zakona, onakve kakve njemu odgovaraju "pa neka ih usvoje, ako su skloni parlamentarci".

- Gospodin Čović kaže da niko ništa ne može ucjenjivati i onda postavi uvjet, da se mijenja Izborni zakon onako kako se to dopada HDZ-u. To je jedan čudan i nefer odnos o kojem ćemo se danas na Glavnom odboru izjasniti – rekao je on.

Lider SDA, upitan da odgovori kada će biti novi razgovori o formiranju vlasti, naglasio je da su ''trebali biti održani novi sastanci te da je to namjeravala organizirati Evropska unija na temelju ranije potpisanih Principa za formiranje vlasti“.

- Dodik je i to odbio, odbio je gospodina Hana. Odbio je slanje ANP-a, što je komesar Han naveo pod tačkom dva - rekao je Izetbegović.

Današnja sjednica Glavnog odbora posvećena je održavanju 7. kongresa SDA, koji je zakazan za 14. septembar. Na Kongresu će SDA birati predsjednika stranke, devet potpredsjednika, Glavni i Nadzorni odbor, članove Predsjedništva, Etičkog odbora....