Izetbegović: Zvizdića izabrati aklamacijom, Sebija će izrasti u snažnu ženu-političara

Govoreći o predstojećoj konvenciji SDA koja će se održati 26. maja te pitanju imena kandidata ove stranke za člana Predsjedništva BIH, lider SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Vijesti.ba dao je svoje viđenje situacije.

Naime, prema dostupnim informacijama, predsjedavajući Vijeća minsitara BIH Denis Zvizdić i profesorica Sebija Izetbegović sa terena, iz infrastrukture SDA, dobili su najviše nominacija za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Na pitanje hoće li se između njih dvoje birati kandidat SDA na konvenciji 26. maja, Izetbegović odgovara:

- Zvizdić je dobio natpolovičnu podršku sa terena tako da me ne bi iznenadilo da kadrovska komisija SDA pojednostavi stvari i predloži njegovu kandidaturu aklamacijom, bez tajnog glasanja na Konvenciji koja se treba održati 26 maja.

Na pitanje da li je očekivao ovakvu podršku baze kandidaturi profesorice Izetbegović, Bakir Izetbegović kaže da nije.

- Nisam. Ne tako davno postojao je snažan otpor u javnosti imenovanju Sebije izetbegović na poziciju direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Taj otpor je bio praćen šutnjom u strukturi SDA, izostankom podrške,  čak i komentarima da je imenovanje bilo štetno po Stranku. Sebija se borila sama, i izborila. Napravila je preokret u KCUS kakav niko nije očekivao, uvela je red, vratila dugove, podigla nivo zdravstvene usluge. Pokazala je pri tom neobičnu hrabrost i viziju, snažnu lidersku crtu i harizmu. I preokrenula javno mnijenje u svoju korist. Njenu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH smo od početka demantovali i obeshrabrivali. I unatoč svemu tome, pa i mom ličnom negativnom odnosu spram njene kandidature, kao politička autsajderka je iz baze dobila snažnu podršku. Sebija će vjerovatno uskoro izrasti u snažnu ženu-političara kakvih treba bosanskohercegovačkom društvu, rekao je lider SDA.