Izetbegović: Složili smo se gdje je izlaz iz situacije u kojoj se nalazimo

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sastanka sa Draganom Čovićem kazao je da je izlaz iz krize u kojoj se BiH nalazi implementacija sporazuma kojeg su 5. augusta potpisale ove dvije stranke i SNSD.

"Cilj sastanka je bio bolja saradnja HDZ-a i SDA, koja će amortizovati probleme u krizi u kojoj se nalazimo. U vezi sa imenovanjem nove strukture vlasti, složili smo se da je izlaz u implementaciji sporazuma kojeg smo potpisali 5. augusta. Mandatar da izađe sa planom rada, u međuvremenu je potrebno raditi da se usvoji budžet. Ići će privremena finansiranja - ali to nije rješenje", kazao je Bakir Izetbegović u uvodu svog obraćanja.

Odblokirati rad PSBiH, formirati komisije, jer se gomilaju sporazumi gdje BiH gubi milijarde KM - također je nužno uraditi čim prije, poručio je Izetbegović, dodavši da je zemlju potrebno graditi, a to znači i nova radna mjesta.

"Svaki problem koji se odnosi na privredu promtno se rješava. Federalni nivo vlasti će biti funkcionalan, s tim da očekujemo bitne zakone, da se ipak riješe, poput Zakona o doprinosima i slično", rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanja novinara - Bakir Izetbegović je kazao da je poštivanje zakona, Ustava i ranije potpisanih sporazuma rješenje briga naroda i građana BiH.

"Konkretno, u vezi sa ANP-om, očekujem da se napravi kompromis. Mi smo kazali - za nas je sve prihvatljivo što je prihvatljivo za NATO. Minimalni ANP, koj bi bio fokusiran na civilni aspekt. Vojni može biti u minimalnom obimu. Svi moraju iskorak napraviti", poručio je Izetbegović.

"Pretjerana tvrdoglavost, nespremnost da se malo popusti s treće strane nas je dovela ovdje. Bolje u dva mjeseca riješiti ovo i izaći iz problema", kazao je predsjednik SDA u Sarajevu.

Ova situacija ima šansu da se riješi na sastancima koje je inicirala međunarodna zajednica i koji se dešavaju na nivou savjetnika u Predsjedništvu BiH, pojasnio je Izetbegović - piše N1.

Jedan od rezulata ovog sastanka, poručio je Izetbegović, je i to što će se problemi rješavati na dnevnoj bazi, i tu ne smije zapinjati kao što zapinje na većim pitanjima, kao što je pitanje NATO-a.