Izetbegović za tri mjeseca podijelio 32.500 KM

SARAJEVO - U prva tri mjeseca ove godine članovi Predsjedništva BiH i vrh Savjeta ministara BiH podijelili su 64.000 KM iz budžetske rezerve, navedeno je u Informaciji o raspodjeli i korištenju sredstava budžetske rezerve, koju je u srijedu usvojio Savjet ministara BiH

SARAJEVO - U prva tri mjeseca ove godine članovi Predsjedništva BiH i vrh Savjeta ministara BiH podijelili su 64.000 KM iz budžetske rezerve, navedeno je u Informaciji o raspodjeli i korištenju sredstava budžetske rezerve, koju je u srijedu usvojio Savjet ministara BiH.

Najviše novca u ovom periodu podijelio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i to 32.500 KM, a najveći iznos od 7.000 dat je Udruženju "Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti" za realizaciju projekta finansiranja pripreme za štampu časopisa "Glasnik Banu". Iznosi koje je Izetbegović davao raznim udruženjima i organizacijama kreću se od najmanje 1.500 KM, koliko je dobio Centar za edukaciju "Malac genijalac", pa do 4.500 KM, koliko je dobilo Narodno pozorište Sarajevo na ime pomoći za projekat Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović".

Samo nekoliko hiljada KM manje od Izetbegovića dodijelio je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, tačnije 26.500 KM, a najviše je dodijelio srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Kifino Selo, i to 10.000 KM, kao pomoć za izgradnju krsta u selu Krekovi, kod Nevesinja.

Ivanić je novac iz budžetske rezerve davao i banjalučkom Fudbalskom klubu Željezničar, koji je dobio 2.500 KM, zatim Omladinskom pokretu za razvoj Trebinja 2.000 KM, a isto toliko su dobili i Dječje fudbalsko udruženje "Fair play", Nevladina organizacija "IPD Hercegovina", kao i Udruženje građana "Cordis".

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, donio je samo jednu odluku, i to isplatu 5.000 KM Hrvatskom sportskom klubu Zrinjski iz Mostara kao pomoć za kupovinu sportske opreme.

U prva tri mjeseca, iako imaju pravo na to, Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, nisu donijeli nijednu odluku o korišćenju sredstava budžetske rezerve.

Inače, budžetska rezerva planirana je u ukupnom iznosu od 2.269.000 KM, a od tog iznosa 1.729.000 KM odnosi se na sredstva za čije korišćenje odluku donosi Savjet ministara BiH.

Ova sredstva mogu se, između ostalog, koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka koji nisu planirani budžetom, finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, finansiranje novih institucija BiH itd.

Članovi Predsjedništva BiH u toku ove godine moći će dodijeliti po 120.000 KM, dok će predsjedavajući Savjeta ministara BiH i njegovi zamjenici na raspolaganju imati po 60.000 KM.

Izetbegović finansira veličanje lika i djela svog oca

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, iz tekuće budžetske rezerve interventno je izdvojio 15.000 KM Muzeju "Alija Izetbegović" iz Sarajeva kao podršku i pomoć za štampanje knjige "Alija Izetbegović - prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine".

Muzej "Alija Izetbegović" otvoren je 2007. godine, a odlukom Skupštine Kantona Sarajevo 2009. godine postao je zasebna javna ustanova ovog kantona.

Kako piše portal "Srpskainfo", Izetbegović je slične poteze povlačio i ranije pa je tako 2007. godine dao takođe 15.000 KM ovom muzeju za pomoć organizovanja simpozijuma "Srednji put u religiji, kulturi i politici: Misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića".