Izgleda da je Pfizerovo cjepivo učinkovito i protiv novog soja korone

.
PREMA studiji koju je napravio farmaceutski div Pfizer, čini se da je njegovo cjepivo učinkovito i protiv novog, visokozaraznog soja koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici, javlja Reuters.

Studija koju je Pfizer proveo u suradnji sa znanstvenicima s medicinskog odsjeka Sveučilišta u Teksasu, koja još nije prošla sve potrebne provjere kako bi bila objavljena u znanstvenim časopisima, sugerira da je Pfizerovo cjepivo učinkovito u neutralizaciji virusa s tzv. mutacijom N501Y na šiljku proteina.

Tračak nade

Upravo se tu mutaciju smatra odgovornom za veću zaraznost novog soja koronavirusa, zbog čega su u Pfizeru bili zabrinuti da bi taj soj koronavirusa mogao izbjeći neutralizaciju antitijelima čije stvaranje potiče cjepivo.

Prvi rezultati ispitivanja cjepiva na novom soju koronavirusa tako su pružili tračak nade, pri čemu se, naravno, provodi i niz drugih studija u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje pokušavaju suzbiti širenje novog soja koronavirusa, za koji se sumnja da stoji iza naglog rasta broja zaraženih.

Pfizerova studija provedena je na uzorcima krvi osoba koje su primile cjepivo, ali rezultati su ograničeni jer nije provedena na cijelom setu mutacija koje su nađene u novim varijantama koronavirusa, navodi Reuters.

Znanstvenici upozoravaju kako se mora provesti još istraživanja kako bi se došlo do konačnog zaključka.