Izgraditi zemlju jednakih šansi i evropske budućnosti za sve

Povodom Dana nezavisnosti BiH, Nezavisni blok upućuje čestitku svim građanima i narodima naše zemlje. 

Teško ekonomsko stanje, zastoj u rješavanju krupnih političkih pitanja, praćeno masovnim iseljavanjem, naročito mladih ljudi iz naše države, te stalno vraćanje na ratne postavke i etničke podjele opterećuju sliku današnje Bosne i Hercegovine.

Prvi mart svakako predstavlja važan datum u novijoj historiji naše zemlje, zato što je tada izborena nezavisnost što je kasnije potvrđeno od svih vodećih zemalja svijeta, od svih članica EU, SAD, Ruske Federacije, Kine,... kao i UN-a. To su pravne i historijske činjenice, koje nikakvi pokušaji revizije historije ne mogu promijeniti.

„Aktuelna politička postavka pokazuje da nema poštovanje prema institucijama države, te da im one služe samo za privatne svrhe, a u javnom diskursu strah i nacionalne podjele doprinose destabilizaciji i neizvjesnoj budućnosti. Mi u Nezavisnom bloku okrenuti smo pravnoj i funkcionalnoj državi. I Srbima, i Hrvatima, i Bošnjacima, i svim građanima treba stabilna i efikasna država u kojoj svi imamo jednake šanse i u kojoj naša mladost živi i ostaje. Ekonomski prosperitet, briga za običnog čovjeka i njegove osnovne potrebe su najbolji put kako ćemo svi u ovoj zemlji vrednovati naše najvažnije datume poput 1. marta. 

Stoga, svima u Bosni i Hercegovini upućujem iskrene čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH, te vjerujem da ovo treba i da će biti praznik svih građana i naroda u našoj državi“, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.